x

Ikonisk jullåt fyller 50 år

Ikonisk jullåt fyller 50 år

Idag är det 50 år sedan julklassikern Happy Xmas (War Is Over) av John Lennon och Yoko Ono/Plastic Ono Band släpptes i USA.

The Beatles bröt upp 1970, men åren innan dess hade John Lennon inlett sin solokarriär med släppet av sitt experimentella debutalbum Unfinished Music No. 1 1968 och bildandet av Plastic Ono Band i samarbete med partnern Yoko Ono 1969.

I oktober 1971 släppte John Lennon ikoniska hitlåten Imagine från albumet med samma namn, och den 1 december följde släppet av Happy Xmas (War Is Over). Låten blev den sjunde singeln som Lennon släppte som soloartist efter sin tid med The Beatles.

Den klassiska låten är oundviklig att höra så fort det blir december, och anses av många vara en av de bästa jullåtarna genom tiderna. Även om verket handlar om julen, fick låten sin början 1969 vid ett helt annat tillfälle. På den tiden förekom omfattande protester mot USA:s deltagande i Vietnamkriget och i samband med detta startade Lennon och Ono en tvåårig fredskampanj.

Många minns säkert de ikoniska bilderna på paret från smekmånaden samma år, där de två artisterna sitter i en säng med orden "Hair peace" och "Bed Peace" uppklistrade på fönstren bakom sig. I december 1969 startade paret också en internationell kampanj där man på skyltar i 12 av världens storstäder kunde se svartvita affischer med orden 'WAR IS OVER! If You Want It - Happy Christmas from John & Yoko.’ Kampanjen kan ses som en direkt föregångare till den populära jullåten.

Nästan två år senare, i oktober 1971, spelade John Lennon in den första demoversionen av låten med en akustisk gitarr på sitt hotellrum på St. Regis Hotel i New York City. Ono krediterades som medlåtskrivare.

Den tidigare Beatles-medlemmen hade tidigare uttalat att Imagine - trots låtens kontroversiella text som talar emot bland annat kapitalism, religion och nationalism - lyckades bli en kommersiell framgång eftersom budskapet förmedlades "with a little honey" (i en sötad utgåva, red.). Happy Xmas (War Is Over) skulle alltså framföra fredsbudskapet på ett optimistiskt sätt utan att bli för sött, som det enligt Lennons tycke var fallet med många andra jullåtar.

På inspelningen fick paret hjälp av Harlem Community Choir, bestående av 30 barn som bidrog med bakgrundssång. I början av låten viskar Ono först god jul till sin dotter, Kyoko Chan Cox, som hon har med exmaken Anthony Cox, medan Lennon följaktligen skickar samma hälsning till sonen Julian från äktenskapet med ex-frun Cynthia Lennon.Nästan ett år efter den amerikanska utgåvan släpptes Happy Xmas (War Is Over) i Storbritannien den 24 november 1972. Förseningen beror på oenighet om publiceringsrättigheter. Låten blev en hit direkt och blev nummer 4 på den engelska listan. Den nådde sin topp på listorna i december 1980 efter Lennons död.

Lennon var den första av de tidigare Beatles-medlemmarna att släppa en jullåt. Sedan dess följde George Harrisons Ding Dong, Ding Dong från albumet Dark Horse från 1974. 1979 släppte Paul McCartney låten Wonderful Christmastime, som dock inte kan sägas ha nått samma framgångsnivå som Lennons klassiker. Slutligen, 1999, släppte Ringo Starr albumet med titeln I Wanna Be Santa Claus.

John Lennon och Yoko Ono träffades första gången i november 1966 på Indica Gallery i London, där Ono hade en konstutställning. Lennon var förtjust i ett av Onos verk, där en trappa ledde upp till en tavla som hängde i taket. Här var tittaren tvungen att använda ett förstoringsglas för att läsa ordet som helt enkelt lyder: 'Yes'. Det positiva perspektivet berörde något hos Lennon.

Tillsammans fick paret sonen Sean Lennon, som 2018 spelade in sin egen version av pappans julklassiker i samarbete med Miley Cyrus och Mark Ronson.John Lennon och Yoko Ono var tillsammans fram till 1980, då Lennon sköts och dödades utanför parets hem i New York av den psykiskt sjuke Mark Chapman. Lennon blev bara 40 år gammal.

LÄS OCKSÅ: LISTA: De sex bästa alternativa jullåtarna


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA