x

Spotify 2021 Wrapped är här – se hur du lyssnade under året

Spotify 2021 Wrapped är här – se hur du lyssnade under året

Spotifys 2021 Wrapped är här för att summera vilka artister, låtar, album och podcasts som har definierat 2021 – ett år som präglats av musik på svenska samt bildande och personliga poddar. 

Nedan hittar du de trender och händelser som utmärkt sig under 2021 samt samlade topplistor, både för Sverige och globalt. 

– Spotifys 2021 Wrapped ger tillfälle att stanna upp och reflektera, inte bara över all fantastisk musik och alla poddar som har förgyllt året, utan även de omvärldshändelser som så uppenbart gjort avtryck i kulturen och lyssningen. Det har varit ett år utöver det normala och de kreatörer som har haft störst genomslagskraft under året är också de som definierar det, även om ingens personliga Wrapped är den andra lik såklart, säger Jenny Hermanson, Nordenchef på Spotify, i ett pressmeddelande.

Nu släpps också den personaliserade upplevelsen av Wrapped, som låter alla användare se och dela musiken och poddarna som definierat just deras år. Årets upplevelse innehåller nya funktioner såsom din ljudaura – din egna “aura” visualiserad baserat på din Wrapped, ett interaktivt kortspel om din egen lyssning som du kan spela och dela med vänner samt 2021 Wrapped Blend – se hur väl din Wrapped matchar med dina vänners.

Nytt för i år är även att Spotifys användare nu kommer kunna dela sina personliga Wrapped direkt i Tiktok, på samma sätt som de kan dela till Instagram, Snapchat, Twitter och Facebook. 

Hov1 är årets mest streamade artister i Sverige: Hov1s album Barn Av Vår Tid släpptes i oktober och sedan dess har flertalet låtar från skivan blivit välkända hits – däribland Räkna Dagar. Nu står det klart att gruppen är den mest streamade akten i landet under 2021.– Det känns helt fantastiskt. Det känns som att vi har tagit ett helt nytt steg i vår karriär, och att vi vuxit tillsammans med fansen. 2020 var ett dåligt år för hela världen. Så 2021 ville vi släppa musik som skulle göra folk glada. Vårt 2021 är året vi lärde oss mest om oss själva som grupp och individer. Vi insåg att det viktigaste i vårt artisteri är att vi själva tycker om och står för det vi gör. Vilket i sin tur kommer att uppskattas och uppfattas av den som lyssnar på musiken, säger Hov1 i ett pressmeddelande.

På frågan vilka artister som kommer toppa gruppens personliga Wrapped svarar de:

– Vi precis som hela världen har nog alla minst en dos av Certified Lover Boy vs. Donda i våra egna personliga Wrapped i år.

7 av de 10 mest spelade artisterna i Sverige är svenska, däribland popdrottningen Veronica Maggio, rapparna Einár och Dree Low samt Victor Leksell.

Topplistan över landets mest lyssnade låtar präglas av musik på svenska, och i toppen hittar vi vad som tycks ha blivit en nutida klassiker i många svenska hem under pandemin - Babblarnas Vaggvisa.På andraplats hittar vi Miriam Bryant och Victor Leksells Tystnar I Luren följt av Hov1 och Einárs låt Gamora samt stjärnskottet A36s sommarsuccé Samma Gamla Vanliga.Trots att det släpptes så sent som den 29 oktober 2021 är albumet = av Ed Sheeran det album som spelats mest på Spotify i Sverige i år. Benjamin Ingrossos En Gång I Tiden (Del 2) är det näst mest streamade.

För andra året i rad är rapparen Benito Antonio Martínez Ocasio, mer känd som Bad Bunny, den artist som flest lyssnat på globalt under året som gått.

18-åriga Olivia Rodrigos musikkarriär tog raketfart i början av året när hon släppte Drivers License som nu, nära ett år senare, är världens mest streamade låt. I maj kom debutalbumet Sour och succén blev ett faktum - albumet är årets mest spelade globalt och slår både Justin Biebers Justice och Ed Sheerans =. I Sverige är Sour det fjärde mest spelade albumet på Spotify.

Benjamin Ingrossos sommarprat i Sommar i P1 är Sveriges mest streamade poddavsnitt på Spotify 2021.Topp 10 mest spelade låtar i Sverige:

Babblarnas vaggvisa – Babblarna
Tystnar i luren – Miriam Bryant, Victor Leksell
Samma gamla vanliga – A36
Gamora – Hov1, Einár
Svag – Victor Leksell
STAY (with Justin Bieber) – The Kid LAROI, Justin Bieber
Du måste finnas – Newkid
Barn av vår tid – Hov1
Lose my mind – Myra Granberg
Bad Habits – Ed Sheeran

Topp 10 mest spelade artisterna i Sverige:

Hov1
Einár
Dree Low
Justin Bieber
Ed Sheeran
Victor Leksell
The Weeknd
Yasin
Veronica Maggio
Miriam Bryant

Topp 10 mest spelade albumen i Sverige:

=, Ed Sheeran
En gång i tiden (del 2), Benjamin Ingrosso
Justice, Justin Bieber
Sour, Olivia Rodrigo
Fånga mig när jag faller, Victor Leksell
Dom ska veta, Molly Sandén
Tusen Flows, Asme
After Hours, The Weeknd
Shoot For The Stars Aim For The Moon, Pop Smoke
Poster Girl, Zara Larsson

Topp 5 mest spelade låtar globalt:

Drivers license – Olivia Rodrigo
Montero (Call Me By Your Name) – Lil Nas X
Stay – The Kid LAROI, Justin Bieber
Good 4 U – Olivia Rodrigo
Levitating – Dua Lipa, DaBaby

Topp 5 mest spelade artisterna globalt:

Bad Bunny
Taylor Swift
BTS
Drake
Justin Bieber

Topp 5 mest spelade albumen globalt:

Sour, Olivia Rodrigo
Future Nostalgia (The Moonlight Edition), Dua Lipa
Justice, Justin Bieber
=, Ed Sheeran
Planet Her, Doja Cat

LÄS OCKSÅ: Iggy Pop utser årets bästa skiva – väljer svenskt band


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA