x

Finlands statsminister i blåsväder efter klubbnatt

Finlands statsminister i blåsväder efter klubbnatt

Finlands statsminister Sanna Marin kallas för partyprinsessa av en skandaltidning i Finland, och även om hon inte har brutit mot några regler enligt pandemins restriktioner får hon kritik för sitt besök på en nattklubb i helgen.

Hon har själv gått ut och bett om ursäkt då kritiken bottnar i att hon varit i kontakt med Pekka Haavisto, landets utrikesminister, dagen innan och han testade sedan positivt för covid-19.

– Jag ber om ursäkt för mitt beteende, jag agerade inte på bästa möjliga sätt, sa hon till pressen i onsdags enligt Aftonbladet.

Statsministern är fullvaccinerad och har inte känt av några symptom och då lyder regelverket att man inte heller måste isolera sig. Men som landets statsminister är hon också en förebild och ledare och hon råddes att isolera sig i ett SMS, som hon sägs ha missat.

En lite komisk detalj i det hela är att en bild nu sprids av henne på nätet från nattklubben där hon syns med en öl av märket Corona.

Tre andra politiker i toppskiktet, en riksdagsledamot och två ministrar, som också var ute på till exempel ett sportevenemang, ska dock inte fått kritik av samma kaliber trots att även de hade fått samma råd om isolering efter att ha träffat utrikesministern.

– Opinionen är delad, det finns de som tycker att hon har agerat omoraliskt och att det inte var bra. Sedan finns det andra delar av befolkningen som tycker att hon också måste få ha lite roligt, som är trötta på det här, säger Åsa von Schoultz, statsvetare vid Helsingfors universitet.

– Jag vet inte om två gånger på ett halvår gör en person till en partyprinsessa, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi, och syftar på att statsministern tidigare har haft en festliknande tillställning i tjänstebostaden.

LÄS OCKSÅ: Artister och gäster i Musikhjälpen 2021


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA