x

SR lever inte upp till sitt uttalande – spelar färre låtar av kriminella rappare

SR lever inte upp till sitt uttalande – spelar färre låtar av kriminella rappare

Sveriges Radio har gång på gång fått kritik för att de spelar artister som rappar om sin kriminalitet i sina låtar. De har utåt sett svarat med att de spelar musik för musikens skull, men nu avslöjar Expressen att det i praktiken har spelats upp allt färre låtar med rappare efter att de har blivit dömda. 

I låtlistorna kan man se att rapparen Dree Low spelas 90 procent mindre efter att han dömdes för rån.

I slutet av september kunde vi berätta om att polisen grep honom på flygplatsen Arlanda i Stockholm. Detta på grund av ett rån som skedde 18 augusti i en kiosk i Kista där åtta gärningsmän kom över godis, drycker, tobak och snus med mera. Dree Low har nu fått ett års fängelse för förseelsen. 

Dree Low är en av Sveriges mest spelade på Spotify och har även vunnit priser för sin musik. I förundersökningen kopplas han även till ett kriminellt gäng.

Man kan också se att Haval Khalil spelas 97 procent mindre i hiphopkanalen P3 Din Gata efter mordet på rapparen Einár. Haval har tidigare dömts för att ha varit inblandad i den tidigare kidnappningen av Einár som skedde månader innan mordet. 

– Vi gör redaktionella bedömningar som påverkar antalet gånger vi spelar en viss låt, säger musikchefen Anna-Karin Larsson till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Regeringen kan tänka sig att utreda gangsterrap – efter SD:s förslag


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA