x

Aviciis pappa vill ha ett större fokus på nya artisters mentala hälsa

Aviciis pappa vill ha ett större fokus på nya artisters mentala hälsa

2018 tog den framgångsrika svenska artisten Avicii sitt liv vid en ålder av bara 28 år. Nu har pappan, Klas Bergling, krävt ett större fokus på den psykiska hälsan hos framför allt nya musiker, det skriver NME.

– Det är berömmelse och rikedom, och det är en mycket farlig kombination. När man har att göra med en up-and-coming artist borde det finnas lite struktur, säger Klas Bergling till The Times.

Klas menar på att han inte vet hur den ideala lösningen på problemet ser ut, men att "en seriös diskussion inte kan skada". Han menar också att det är viktigt att prata öppet om det inträffade, och att det handlade om självmord. Samtidigt understryker han att ingen bär skulden.

Efter Aviciis död 2018 gick familjen ut med ett öppet brev om att Avicii, vars riktiga namn är Tim Bergling, bara ville ha lugn och ro efter många år av extrem stress. Familjen beskrev också att sonen var känslig och inte gillade rampljuset och att Avicii därmed inte var lämpad för att vara en del av pengamaskinen han befann sig i.

Familjen har sedan dess etablerat Tim Bergling Foundation, som syftar till att stödja människor och organisationer som arbetar med psykisk ohälsa och suicidprevention.

Nyligen gavs boken Tim - Biografin Om Avicii ut. Boken, skriven av den prisbelönte svenske journalisten Måns Mosesson, är baserad på intervjuer med Tims familj, vänner och kollegor, och berättar historien om mannen bakom musiken. Syftet är att fokusera på ungas psykiska hälsa genom att öppna upp diskussionen.

Avicii slog igenom internationellt med låten Levels 2011 och började sedan att jobba med stora namn som Madonna och Robbie Williams. 2016 slutade Avicii att turnera efter en rad sjukhusinläggningar kopplade till hög alkoholkonsumtion.Har du eller någon du känner självmordstankar så kan du hitta hjälp på Mind Självmordslinjen där du kan chatta via mind.se eller ringa på telefon 90101.

LÄS OCKSÅ: Bygger flera musikstudior i områden där det behövs – i Aviciis namn


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA