x

LISTA: 10 filmlåtar som överskuggade filmen

LISTA: 10 filmlåtar som överskuggade filmen

Med musik så kan ett antal saker uppnås i filmer. Det kan skapa en miljö, översätta en karaktärs tankar och skapa känslor hos tittaren som bilder inte kan förmedla. Men man kan också uppnå att musiken tar över helt och i vissa fall överskuggar filmen som får spela andrafiol, som i dessa exempel där filmerna kan vara mästerverk men där det ändå är en låt som sammanfattar hela känslan på tre minuter istället för på två timmar.

10. Q Lazzarus - Goodbye Horses (När Lammen Tystnar)

Ett 80-talsdrypande one hit wonder bestående av lika delar euforisk som förtvivlad syntpop är som skrivet för kontrasten där filmen hoppar mellan en sadistisk seriemördare som gör sig fin framför spegeln medan hans senaste offer gör ett sista försök att rädda sig själv från källarbrunnen hon sitter fast i. Det perfekta soundtracket både för den eleganta nonchalansen i att mördaren försäkrar sig om sin skönhet i hans förvandling till kvinna, som för den smutsiga och desperat uppgivna känslan hos sitt tilltänkta offer. 9. R. Kelly - I Believe I Can Fly (Space Jam)

Den halvt animerade och halvt verkliga kalkonfilmen försökte sammanföra Michael Jordan med Snurre Sprätt. Där den enda behållningen var R&B-stjärnan R. Kellys majestätiska gospel, som sedan dess fungerat som inspiration för att uppnå sina drömmar. Tyvärr är uppföljaren Space Jam: A New Legacy med LeBron James på väg i sommar för att förpesta ytterligare en generation och frågan är vilken musiker som ska försöka rädda den?

8. Roy Orbison - In Dreams (Blue Velvet)

60-talsballaden fick en ny surrealistisk kostym när filmskaparen David Lynch använde sig av låten i flera bisarra och mörka scener, där psykopatiska gangstern Frank (spelad av Dennis Hopper) har tre intressen utöver sin favoritlåt; våld, förnedrande sexrollspel och droger. Inte direkt något som Roy Orbison ville bli förknippad med, även om han långt senare accepterade sitt öde när hans karriär fick ny fart i och med filmen. 7. Céline Dion - My Heart Will Go On (Titanic)

Titanic sjönk inte som film, utan seglade istället upp som en av de mest inkomstbringande filmerna någonsin. Så det är lite av ett mirakel att Céline Dion ändå lyckades överträffa filmen med en av de vackraste kärlekslåtarna någonsin. Vem har inte återskapat scenen där Jack och Rose "flyger" längst fram i skeppet samtidigt som de smäktande tonerna av detta mästerverk svävar förbi som en lätt bris?6. Underworld - Born Slippy .NUXX (Trainspotting)

Den mörka humorn i denna brittiska filmklassiker om en grupp heroinberoende vänner har otaliga oförglömliga scener, men det starkaste minnet är ändå den elektroniska dansmusiken som dyker upp i slutscenen. Den är som ett rus och en avtändning om vartannat och blev till en nationalsång för 90-talets vilda klubbande och baksmälla därefter. 5. Chuck Berry - You Never Can Tell (Pulp Fiction)

Det räknas som en av de bästa filmerna någonsin, ändå stal Chuck Berry showen när John Travolta och Uma Thurman twistade loss utan skor i en danstävling till rock 'n' roll-klassikern från 60-talet. Sedan 1994 har folk försökt efterlikna de simmande och dykande movesen på dansgolv över hela världen så fort låten har spelats.4. Berlin - Take My Breathe Away (Top Gun)

Filmklassikerns dragningskraft med Tom Cruise i förarsätet fick stark hjälp av soundtracket där Giorgio Moroder-komponerade romansen sjöngs in av new wave-bandet Berlin, som flög högt på listorna. Demoinspelningen imponerade så mycket på regissören och producenterna att de valde att spela in helt nya kärleksscener för att agera bildspel åt låten som skulle vara i fokus. I sommar är det dags för en nostalgisk uppföljare när Tom Cruise återvänder i Top Gun: Maverick och det alla väntar på är en ny kärleksballad.3. The Pixies - Where Is My Mind? (Fight Club)

En förvirrande kultfilm från sent 90-tal nådde sitt klimax och sin slutscen med den passande låttiteln Where Is My Mind?. Indierockbandet The Pixies hade omedvetet skrivit det perfekta musikaliska avskedet ett drygt decennium tidigare, för slutscenen där höghusen sprängdes och kollapsade som fyrverkerier i den dystra panoramautsikten innan en bildruta av en penis snabbt flimrade förbi.2. The Righteous Brothers - Unchained Melody (Ghost)

Vem har inte drömt om att få älska med ett spöke eller att få dreja en kruka med Demi Moore eller Patrick Swayze med sexuellt anspelade toner? På tidigt 90-tal så fanns inga hetare drömmar och tonsatte dem gjorde den hungrande och tidlösa 60-talsballaden Unchained Melody

1. Whitney Houston - I Will Always Love You (The Bodyguard)

Slår du upp cringe i en engelsk ordbok så hittar du denna överspelade romantiska drama-thriller. Den hade varit helt bortglömd idag om det inte vore för att Whitney Houston trollband publiken redan i acapella-introt på Dolly Parton-covern, som än idag räknas som den främsta soulballaden någonsin. Kärlek har aldrig låtit vackrare. Vilka filmlåtar tycker du överskuggade filmerna de var med i?LISTA: De fem värsta skivomslagen från 2021


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA