x

Forskare visar på att musik sprids som virus

Forskare visar på att musik sprids som virus

Kanadensiska forskare, bland annat matematikforskaren Dora Rosati, visar nu på att låtar och virus rör sig på ett liknande sätt genom befolkningen, enligt Dagens Nyheter.

Smittsamma hitlåtar rör sig enligt samma kurvor som virusspridning, och detta insåg Dora när hon kände igen mönstren från virusforskningen från en undersökning av hur låtar hade laddats ned. Hon har alltid varit intresserad av sambandet mellan musik och matematik så hon ville se om modellerna i labbet även gick att använda för att få kunskap om låtars framgångar.

– När vi överförde modellen till en musikkontext kunde vi se många likheter. Framför allt att både virusspridning och spridning av låtar är beroende av sociala interaktioner, säger Dora Rosati till DN.

R-tal har vi blivit vana att höra om i samband med coronapandemin och det är den siffra som visar hur många varje smittad person sprider viruset vidare till. Om man tar detta till musikens värld så har Lady Gagas låt Bad Romance ett R-tal på 13 medan pop som genre har ett R-tal på 35, att jämföra med covid-19 som just nu har ett R-tal på runt 1,3 i Sverige.

Den genre som sprids överlägset mest på detta sätt är electronica (R-tal 3430), där de efterföljande genrerna hiphop och rock inte har en chans med ett R-tal på 310 respektive 129. Metal fick ett R-tal på 3,7 medan dance bara fick 2,8.

Underlaget i forskningen är 1,4 miljarder låtar som blivit nerladdade via Nokiatelefoner mellan 2007 och 2014. Invändningen kan dock komma i form av att det inte tas hänsyn till artisternas olika ekonomiska muskler och möjlighet till marknadsföring. 

Några av de mest smittsamma låtarna under tidsperioden enligt forskningen var:

EminemYou’re Never Over

Katy Perry Peacock

Florence + The MachineCosmic Love

The ProdigyTake Me To The HospitalLÄS OCKSÅ: Sinéad O'Connor i djup sorg: Min son är död


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA