x

14 färska skivor du bör kolla in

14 färska skivor du bör kolla in

Annika NorlinMentor är en tvehövdad skiva där hälften är på svenska och andra halvan på engelska, något som förhandssnacket fokuserat på men som i sammanhanget är en petitess. Språkvalet spelar ingen roll när en har så här pass starkt låtmaterial att presentera. Vita Frun och Avtryck är tempofylld, melodisk indiepop som skulle platsa på The Fox, The Hunter And Hello Saferide. Starka Darkest Shade Of Dark om att må dåligt och att orka kämpa vore ett alldeles ypperligt inslag i 2017 års Däggdjur. Storskaliga Hydra bjuder på gospel, flöjter, samplingar och ett plusmeny-mode som mynnat ut i ett You Can Call Me Al-sväng. - Jonas Appelqvist TILL RECENSIONEN

Martin Rubashov – Det uppstår en filmisk magi när Martin Rubashov tar fram sin tolvsträngade gitarr och beger sig till de hälsingländska skogarna. Precis som en skogspromenad går det stundtals långsamt, men det blir aldrig tråkigt. Inledningsspåret Pillars trollbinder lika mycket som Far From Any Road med The Handsome Family eller Hollow Talk med Choir Of Young Believers, och Hinterland har samma tidlösa driv som Chris Cornells Bondlåt till Casino Royale. - Ieva Kisieliute TILL RECENSIONEN

Comeback Kid – Tajmingen kunde omöjligen varit bättre. Every Time I Die kastar in handduken bara dagar innan Comeback Kid drämmer till med sin nya knytnäve och förtvivlade hardcore-fans kan omedelbart finna tröst. Sjunde fullängdaren, Heavy Steps, är fylld av melodier, riff och refränger som sitter. Man känner sig hemma och inkluderad på typiskt hardcore-vis; både i muskelpjäser som No Easy Way Out och In Between, och i melodi-fokuserade alster som Face The Fire och den alldeles ypperliga Standstill. Videon till titelspåret är dessutom ganska kul. - Kristofer Hadodo TILL RECENSIONEN

Carl Norén – Carl Norén går sin egen väg och gör det omöjliga möjligt när han tar sig an poesi-klassikerna, en efter en, som om de legat orörda sedan Dan Anderssons tragiska bortgång för över 100 år sedan. Norén följer den naturliga rytmen i dikterna och låter texterna stå i fokus. Kompet är sparsmakat på gränsen till naket, som i den över sju minuter långa, närmast Dylanska En Svart Ballad. Melodierna går raka vägen in i hjärtat likt folkvisor, som i Till Min Syster, som fångar essensen av svensk sommar utan att bli det minsta överdriven (fram tills nu var det bara Dan Viktor som hade lyckats med detta, med sin version från 2007). Ieva Kisieliute TILL RECENSIONEN

Newkid – Den svenske stjärnan presenterar sitt fjärde album. Ett enligt egen utsago hoppfullt och självreflekterande album där gemenskap och viljan att vara tillsammans är starkare än att bygga ensam. Låtarna har en tydlig storslagen kostym, med Avicii Arena som slutmål i skapandeprocessen. Som Newkid själv säger "vi bygger något större än vad jag hade kunnat göra på egen hand." Just precis därför har Newkids nya album fått titeln Vi.

Old Tjikko – Det är mycket svensk vispoptradition i Old Tjikko och en hel del Lars Winnebäck-vibbar och ett uns av Annika Norlin. Du får även en svensk version av Conor Oberts och Gillian Welchs Lua. Och några andra översatta covers, hittar du till originalet? Old Tjikko är Malin Dahlströms musikaliska alter ego som för samman americana-traditionen med visa och modern pop. Texterna berättar utan omvägar historier om livets skiftningar, kärleken och om att navigera sig genom tillvarons trassel och snårigheter.

Boy Harsher – Boy Harsher har kommit att bli dark wavens och cold wavens omslagspersoner. Nu är de aktuella med soundtracket till filmen The Runner och här hittar du bland annat härligt pumpiga Machina.

Diamond Dogs – Sveriges boogierock-legendarer är tillbaka! Nya skivan Slap Bang Blue Rendezvous är producerad av Tomas Skogsberg och inspelad i Sunlight Studios sommaren 2020. Att spela in i Sunlight är som att spela på hemmaplan för Diamond Dogs. Efter att ha varit ett uppmärksammat demoband med stjärnproducenten Max Martin 1991 gick Diamond Dogs för första gången in i Sunlight Studio.

Yard Act – Det finns en hel del "your new favorite indie band" över det här. Albumdebuterande Yard Acts singel The Overload har legat och snurrat på A-rotation BBC Radio 6 och senaste tiden har de blivit hyllade av Elton John, blivit utsedda till ”Best New Act” på branschfestivalen Reeperbahn Festival i Hamburg och sålt ut större delar av sin turné. Albumet är inspelat med Ali Chant (PJ Harvey, Perfume Genius, Aldous Harding) i hans studio i Bristol. De har dessutom för avsikt att ge en spelning på Plan B i Malmö 7 februari.

Years & Years – Years & Years är den brittiska artisten Olly Alexanders soloprojekt, men bildades som en elektronisk trio i London 2010. Nu har det blivit till en godisbomb av radiovänlig och småfunkig elektronisk pop.

Reptaliens – Ett av Portlands mest intressanta indieband och det säger en hel del med tanke på vad den staden har att erbjuda i jingle jangliga melodier. Släpps via finfina Captured Tracks.

Bland dagens skivsläpp hittar du även namn som det norska popfenomenet Aurora, de postrockiga ikonerna i Boris och hyllade rusrockpunkiga Billy Talent.

TA DEL AV ALLA SKIVSLÄPP I DEN HÄR SPOTIFYLISTAN OCH PLOCKA UT DET SOM LOCKAR MEST!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA