Peter ”Sleazy” Christopherson död

Peter ”Sleazy” Christopherson död

Musikerns fans går en svart dag tillmötes efter att nyheten om hans död kommit ut.
Peter Christopherson, även kallad Sleazy, har haft en av de mest betydelsefulla rollerna inom experimentell elektronisk industrimusik. Igår, den 24 november, avled han i sin sömn 55 år gammal.

Sleazy var en av originalmedlemmarna i industribandet Throbbing Gristle, som var ett av de ledande banden i sin genre under 70- och 80-talet. I Throbbling Gristle drev Peter Christopherson fram en modern metod av att sampla som numera är standard inom industrigenren. Förutom det utvecklade han keyboardstyrda samplar och i och med det kom elektronisk musik att få en ny form. Throbbling Gristle har också gjort konserter under 2000-talet, efter en återförening 2005.

Britten bildade även bandet Coil tillsammans med dåvarande pojkvännen John Balance. De spelade experimentell industrimusik och kom till att bli mycket inflytelserika och en av de mest kända grupperna inom genren.

Förutom att göra musik arbetade Sleazy med att göra skivomslag åt bland andra Pink Floyd och han var dessutom en framgångsrik musikvideoregissör.

För bara en månad sedan meddelade Throbbling Gristle att de, trots Genesis P-Orridges avhopp, skulle fortsätta spela tillsammans, men under namnet X-TG. Hur det går utan Peter Christopherson är det ingen som vet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA