x

Gladys Horton har avlidit

Gladys Horton har avlidit

Gladys Horton (vänster i bild) drabbades för några år sedan av en stroke. Hon kom aldrig riktigt tillbaka efter det och dog i onsdags på ett sjukhus i Sherman Oaks, Kalifornien. Detta meddelar hennes son Vaughn Thornton till amerikanska medier.

Det var under skoltiden som Gladys Horton tog första stegen att starta upp Marvelettes. I 14 års ålder samlade hon fyra av sina vänner Katherine Anderson (nu Schaffner), Georgeanna Tillman, Georgia Dobbins och Juanita Cowart. Till en början kallade de sig för Casinyets – en förkortning av konstaterandet "can't sing yet,". Detta visade sig dock vara osanning då kvintetten strax efter bildandet, via en talangtävling, fick kontakt med skivbolaget Motown. Deras första singel på bolaget, "Please Mr. Postman", blev en enorm succé och nådde Billboards förstaplats. Senare skulle band som The Beatles och The Carpenters ge ut egna versioner av låten.

The Marvelettes hann krympa ner till en trio innan de upplöstes i slutet på 60-, början av 70-talet (det råder olika meningar om när bandet la av).

Det råder även oklarheter om när och var Gladys Horton föddes: Detroit eller Gainesville i Florida. Under de första åren i livet flyttades hon från fosterhem till fosterhem runt om i Michigan. Hon gifte sig en gång för att senare skilja sig och skaffade sig tre söner.

Om de officiella uppgifterna stämmer blev Gladys Horton 65 år. Klart är att hon bidrog stort till Motowns framgångar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA