x

EMI sålt till Citigroup

EMI sålt till Citigroup

Efter försäljningen av EMI till amerikanska Citigroup finns det nu inte längre något stort skivbolag i England. Innan affären hade EMI en skuld på upp till 1,2 miljarder pund.

Senast det krisade för EMI var 2007. Då gick bolaget Terra Firma in och köpte bolaget för 4,2 miljarder pund. Strax efter försäljningen valde band och artister som Radiohead, Queen, The Rolling Stones, Tom Jones och Paul McCartney att lämna EMI. Vad Citigroups medverkan kan innebära för EMI:s artister står för närvarande skrivet i stjärnorna.

Enligt uppgifter The Guardian har tagit del av kan EMI inom kort att delas upp och säljas vidare i mindre bitar. Warner Music nämns som en potentiell köpare, men även BMG är med i diskussionen om vilka som kan vara intresserade av att köpa rättigheterna till EMI:s omfattande musikkatalog.

Coldplay, Katy Perry, Lily Allen, Beastie Boys, Blur, The Chemical Brothers, Duran Duran, Gorillaz, LCD Soundsystem, Kylie Minogue och Pet Shop Boys är några av de största artisterna som i nuläget tillhör EMI:s stall.

Citigroup har sedan tidigare satsat på finansföretag och har bland annat Citibank under sina vingar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA