x

Unik rap battle i Sverige

Unik rap battle i Sverige

Det är nu på lördag som flera av Sveriges främsta battlerappare samlas på Södra Teatern i Stockholm, för att göra upp i hårda ordkrigsdueller. Detta då Basementality Rap Battle, ett av de största rap battle-eventen i landet, går av stapeln.

Lördagens höjdpunkt förväntas bli en match mellan två av USA:s tyngsta namn och en nordisk konstellation. Det rör sig närmare bestämt om amerikanska Dizaster och Okwerdz (bilden ovan), mot svenska Shazaam och Nils m/ Skills. Utöver nyss nämnda namn kommer bland andra Prendel, Smojo, 2 i Styrka, Martin Zamora, Taytay och tio andra svenska rappare att uppträda.

– Det är väldigt kul att få möjlighet att göra Basementality Rap Battle så här stort tillsammans med Riksteatern. Jag tar inte hit Dizaster och Okwerdz för att jag tycker våra rappare är på deras nivå, för det är de inte än, utan för att folk här ska få en chans att se dem i verkligheten och inspireras. Den svenska scenen har exploderat, vuxit från ingenting till det här på mindre än ett år. Det är fantastiskt! Säger Henrik Jensen, arrangören bakom Basementality, i ett pressmeddelande.

Rap battles är i USA sedan länge en stor rörelse. Jämfört med tidigare freestyle battles är skillnaden att deltagarna rappar acappella och utan mikrofoner. Dessutom vet de på förväg vem de ska möta, vilket bidrar till framträdanden med mer genomtänkta och förberedda verser. I Sverige började Basementality Battles som ett event i en klädbutik på Söder i Stockholm. Sedan dess har rörelsen växt och har nu haft över 360 000 visningar av sina filmer på YouTube.

– Det känns jättekul att Riksteatern Movement är med och arrangerar rapbattles av det här slaget. Det här är ännu en stor deltagarkultur som lever och frodas och bör ses som självklar del av framtidens repertoar på Riksteatern, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern, i ett pressmeddelande.

Evenemanget är öppet för alla åldrar och fler rap battles är planerade att anordnas runt om i Sverige under 2011. För mer information om lördagens Basementality Rap Battle, klicka här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA