x

Boråsfestival läggs på is

Boråsfestival läggs på is

Boråsfestivalen Close to Home såg dagens ljus för första gången 2010 och sammanlagt 27 akter spelade då på festivalen. Däribland artister som Bob Hund (bilden), Mustasch, Amanda Jensen, Anna von Hausswolff, Timo Räisänen och Hästpojken.

Trots att festivalledningen jobbat för ytterligare en upplaga av evenemanget, står det nu klart att årets festival uteblir. Anledningen är bland annat ekonomiska skulder från förra året och att bokningsbolaget Live Nation denna gång kräver betalning i förväg. De nya, tuffare betalningskraven är en följd av fjolårets så kallade "festivaldöd" och tros påverka alla svenska festivaler. Close to Home 2010, som hade plats för 5 000 besökare lockade bara runt 1 500.

John Bredal är styrelseordförande för Evenemangsproduktion i Väst, som i sin tur står som huvudman till Close to Home. I en intervju med Borås Tidning beskriver han det tråkiga beskedet som en "baksmälla".

– Baksmällan är bland annat ekonomiska skulder från förra året. Men under hösten kändes det ju som att vi var på banan igen. Sedan kom nya motgångar och flera medlemmar i ledningsgruppen orkade inte kämpa vidare. Vi gör det här ideellt, men alla hade inte samma uthållighet den här gången, säger han i intervjun.

Festivalledningen bestod inledningsvis av sju medlemmar, men minskade hastigt till tre stycken. Bristen på sponsorer har även lett till likviditetsproblem hos olika artistbokare. Då man inte hinner lösa alla problem som dykt upp, skjuts festivalen istället upp till 2012. I mars bildas en ny ledningsorganisation.

– Vi ska sätta finansieringen först och målsättningen därefter. Tidigare har vi gjort tvärtom. Det kommer kanske att leda till aningen sänkta ambitioner för att det ska bli möjligt att genomföra. Men vi får en ny chans – vi är envetna trots allt, säger Bredal till Borås Tidning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA