x

The Ark i skattefuskhärva

The Ark i skattefuskhärva

Förra året släppte The Ark skivan "In Full Regalia". Själva skivsläppet var lite annorlunda än vanligt, då albumet gavs ut som ett magasin med CD-skivan inplastad.

Företaget bakom utgivningen, Artistmagasinet i Stockholm AB, menade att CD-skivan var underordnad tidskriften. På detta vis skulle hela produkten räknas som en tidning och därför gå under tidningsmomsen som är 6 procent istället för de 25 procent som gäller vid CD-skivor.

Skatteverket godkänner dock inte produkten som en tidning. De menar att "omsättningen av den aktuella CD-skivan och tidningen inte kan jämställas med sådana tidskrifter som i marknadsföringssyfte även bifogar en CD-skiva."

Skatteverket har kommit fram till att skivan har fyra gånger högre marknadsvärde än tidningen. Därför ska 80 procent av produkten beskattas med 25 procents moms och de övriga 20 procenten beskattas med 6 procents moms. Detta betyder att Artistmagasinet i Stockholm AB måste betala dryga 250 000 kronor extra i moms.

Jon Gray som är The Arks manager och styrelseledamot i Artistmagasinet i Stockholm AB håller inte med skatteverket.

– Med ett band som har haft en karriär som The Ark så kretsar det där köpet lika mycket kring bild, text och formgivning. Jag menar att år 2011 så handlar det till nästan 90 procent om det. Inspelad musik är gratis där ute. Gratis, säger Jon Gray, till Sydsvenskan.

GAFFAs recensent Bella Hansson gav skivan "In Full Regalia" 5/6 i betyg. Läs hela recensionen här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA