x

Två och en halv svenska akter till Roskilde

Två och en halv svenska akter till Roskilde

Roskildefestivalen bokar nu in de svenska akterna Little Marbles, This is Head och svensk/danska Fastpoholmen (bilden).

Roskildefestivalen satsar allt mer på lovande nordiska band och festivalen kan i många fall utgöra en språngbräda för framtida stjärnor. Att svenska akter ofta står i fokus som lovande artister är ingen nyhet berättar Roskildes bandbokare Stefan Gejsing till GAFFA.

– Sverige är ett riktigt bra popland, som ofta levererar stora namn internationellt. Därför är det ingen nyhet att vi håller ett extra öga på grannlandet, när det gäller up and coming-akter, säger han.

Little Marbles är den svenska duon från Norrköping som bildades 2006. De började som gatumusikanter, men fick i och med deras debutalbum "Vi Accepterar Mitt Kaos", från 2008 genombrott i bland annat svensk radio.

– Jag såg Little Marbles i Norge nyligen. Jag gillade verkligen deras live-framträdande. Och jag tycker deras album "Vi accepterar mitt kaos" är grym. Jag vill verkligen introducera Little Marbles för den danska publiken, då jag tror att det skulle vara uppskattat. Danmark förtjänar Little Marbles, säger Stefan Gejsing.

This is Head är indiebandet som bildades i Malmö 2008. De släppte sitt debutalbum "0001", 2010 och utnämndes till "Årets pop" på P3 Guld-galan, 2011.

– Det har varit en "buzz" kring dem ganska länge i Sverige. Men de har aldrig riktigt fått sitt stora genombrott. Sen fick de pris på P3 Guld-galan i kategorin "Årets pop". För mig var det en överraskning då jag inte ser dem som ett pop-band, utan mer som ett indiepop/rock-band. This is Head är ett bra liveband och jag vill att de ska slå igenom i Danmark också, då jag tycker att de representerar den starka vågen som up and coming-scenen erbjuder, säger Stefan Gejsing.

Fastpoholmen grundades av kusinparet Adam och Dawn Fastholm. De spelar akustisk reggae som de själva kallar för "skovreggae". Fastpoholmen är ursprungligen från Danmark, men har bott större delen av sina liv i Småland. För två år sedan flyttade de tillbaka till Danmark.

– Fastpoholmen skiljer sig lite, eftersom de är ett danskt band. Men de har bott en längre tid i Sverige och sjunger mycket av sitt material på svenska. De spelar akustisk reggae och det blir alltid fest när de spelar live. Fastpoholmen har fått ett mindre genomslag i Danmark och precis som att jag vill visa upp Little Marbles för danskarna, vill jag visa upp Fastpoholmen för den svenska publiken, säger Stefan Gejsing.

Roskildefestivalen annordnas den 30 juni - 3 juli, med "warm-up" från och med 26 juni. Tidigare klara akter för festivalen är Bright Eyes, Anna Calvi, Iron Maiden, Kings of Leon, PJ Harvey och många fler.

För biljettinformation, kika in på GAFFA.se/live.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA