x

Polisen vill ta betalt för festivalbevakning

Polisen vill ta betalt för festivalbevakning

Att polisen kräver betalning för bevakning av musikevenemang har varit långt ifrån självklart. På många håll har arrangörerna inte behövt stå för polisens kostnader, medan andra förra året fick en räkning på över 100 000 kronor.

Sedan 1993 har polisen haft möjlighet att debitera offentliga tillställningar med vinstsyfte, men i många distrikt har detta inte genomförts i praktiken. För att få till en gemensam tolkning av lagtexten har Rikspolisstyrelsen arbetat fram nya riktlinjer som alla län ska följa. Riktlinjerna offentliggörs nästa vecka, men redan nu har många festivalarrangörer argumenterat emot betalningskraven.

Niclas Lagerstam, festivalgeneral för Putte i Parken, tycker att det bör vara lika betalningskrav för alla typer av offentliga tillställningar, vare sig det handlar om företag eller föreningar.

– Ska det vara betalning, ska det vara samma för alla, vare sig arrangemanget är ideellt eller inte. Polisinsatser för sportevenemang kräver mycket mer resurser än festivaler, säger Niclas Lagerstam till GAFFA.

Han tycker att debiteringen i dagsläget är rimlig:

– Vi har en bra dialog med polisen här och har tidigare år betalat en skälig kostnad. Även i år kommer vi betala en rimlig kostnad. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA