x

The Vaccines spelar in nytt material

The Vaccines spelar in nytt material

The Vaccines är i Borlänge. Bakom sig har de en sönderhajpad debut, en sångare som har fått operera sin strupe två gånger och en turné ihop med Arctic Monkeys. Framför dem växer ett nytt album, som förhoppningsvis hamnar i skivhyllorna runt nyår. När GAFFA träffar sångaren/gitarristen Justin Young (höger i bild) och basisten Árni Hjörvar behandlas den tråkiga delen först.

Justin drabbades för ett tag sedan av polyper, små onormala vävnadstillväxter som utgår från en slemhinna. Polyperna satte sig i strupen och Justin var tvungen att göra något åt saken. Två operationer senare och en tids vilande från sången så var han tillbaka igen.

– Förhoppningsvis slipper jag det här nu. Ta i trä. Det värsta var att vi ställde in en show, bytte datum och ställde in den igen, säger Justin, måttligt road.

– Vi gjorde oss ovänner med en rad personer efter det, tillägger Árni.

Men det var då, nu är nu och gruppen är på väg in i studion för nytt material. Redan nästa vecka.

– Vi ska spela in en ny låt på torsdag. Det är en B-sida, men vi vill inte vänta för länge utan håller istället igång kreativiten. Så vi satsar på en ny skiva runt nyår, säger Justin som också avslöjar att den nya B-sidan bär på titeln "Primal Urges" och kommer att spelas in i London.

Arctic Monkeys favoriter

Den stora mediacirkusen runt The Vaccines har varken gjort dem cyniska eller belåtna. Det klargörs ganska så snabbt. Men hittar man en grupp som Arctic Monkeys mitt i den stora applåderande skaran, finns det ändå en anledning att slå sig för bröstet. Enligt Árni var några medlemmar i Arctic Monkeys på plats under en av bandets spelningar i januari och de gillade vad de såg. Några dagar senare fick bandet ett telefonsamtal. Arctic Monkeys ville ha med The Vaccines på sin kommande turné.

– De är djupa inspirationskällor. De lärde oss att spela tärning. Vi förlorade en stor mängd pengar på grund av det, säger Árni.

De verkar dock inte så bittra över det. Samtalet går istället över till favoritspelningar. Árni berättar varmt om när bandet besökte Göteborg senast och om den galna utekvällen som följde. Om spelningens arrangör som fortsätter att skicka honom sjutummare. En sjua med gruppen Trubbel värdesätter han högt.

Jag såg den spelningen och jag fastnade för ditt sätt att hantera micken, Justin. Du ser ut som en styckare på scen. Vad kommer det poserandet ifrån tror du?

– Jag försöker nog bara kanalisera min energi. Det handlar inte om att vara sexig eller intressant på något sätt. Kanske har mitt sätt att röra mig på en grund i att jag är uppväxt med punkrock och hardcore. Jag skyller allt på Henry Rollins.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA