x

Spotify kommer till Danmark

Spotify kommer till Danmark

Förra året var det Norge som framgångsrikt introducerades för den svenska musikstreamingtjänsten, och nu är det alltså äntligen Danmarks tur. Den danska musikbranschens omsättning har sett en stadig nedgång de senaste åren och nådde ett absolut lågvattenmärke med mindre än en halv miljard danska kronor förra året.

I takt med  det har efterfrågan på streamade musiktjänster i landet ökat kraftigt och medan tjänster som Spotify spridit sig i Norden och Europa har danska upphovsrättsliga omständligheter istället satt käppar i hjulen och lämnat landet utanför utvecklingen.

Men nu står det alltså klart att danska KODA som verkar för den danska upphovsrätten för musiker och Spotify har lyckats sluta ett avtal. Abonnemanget kommer att kosta cirka 100 danska kronor i månaden, det vill säga strax över det svenska priset.

När Spotify förra året introducerades i Norge exploderade försäljningen av strömmad musik och efter bara några månader stod den för 33 procent av landets samlade musikförsäljning. I Danmark hoppas man på något liknande.

– Att få Spotify till landet har varit otroligt viktig för oss och jag är mycket glad att det nu har lyckats. Danskarna vill enkelt kunna ta del av obegränsad och billig musik, och kan vi inte erbjuda dem det lagligt så kommer konsumenterna att hitta olagliga alternativ. Strömmande tjänster som Spotify skapar som nytt musikmedie i hög grad nya intäkter, eftersom de drar användare från de olagliga tjänsterna och det är verkligen positivt, säger KODA:s VD Anders Lassen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA