x

Dyra trummor till folket

Dyra trummor till folket

Umeåföretaget Toontrack har gjort det enklare för hobbymusiker att få till bra trumljud. Men även stora namn som Jay Z, Nine Inch Nails och Katy Perry har tagit hjälp av deras tjänster. Toontracks idé är att leta upp bra studios och professionella trumslagare världen över och spela in ljuden för att sedan förvandla det till datorprogram. Sen är det upp till musikerna att använda materialet på ett kreativt sätt.

– Trumljud är bland det svåraste som finns att spela in. Det krävs djävulskt bra utrustning och det kan vara svindyrt. På det här sättet tänkte vi att det skulle bli enklare för fler att få bra trumljud, säger Mattias Eklund som är en av grundarna till Toontrack och arbetar som chef på ljudavdelningen.

Enligt honom möts företaget mestadels av positiva reaktioner från musiker och press.

– Jag märker det hela tiden. Många kanske inte känner till namnet Toontrack, men om man säger att vi gjorde programmet Drumkit from Hell så reagerar människor, säger Mattias Eklund.

Influenserna kommer från väster. Ljudbilden ska vara storslagen och amerikansk, snarare än svensk enligt Mattias Eklund. Men viktigast är att det är lättanvänt.

– Det är det fina med det hela. Det ska vara till för de största i världen men också för den som precis börjat spela gitarr.

Intresset för ljud smittar också av sig på Grande Luxe, det band där Mattias Eklund spelar gitarr och som släpper debutalbum 24 augusti. Och den storslagna och amerikanskklingande ljudbild som Mattias Eklund beskriver kommer att hittas även på den kommande skivan med Grande Luxe.

– Det blir ganska naturligt så att vi är petiga med ljudet när Mattias är med i bandet och bidrar med sin kunskap, säger sångaren Anders Lidén och skrattar.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA