x

Livet som funktionär

Livet som funktionär

Loo Westfelt är en av många funktionärer på årets Way Out West. I utbyte mot en festivalbiljett, lite mat och en t-shirt med festivalloggan jobbar hon som säkerhetsfunktionär. Idag har hon fått uppdraget att vakta festivalens framsida; de stora Way Out West-bokstäverna som pryder grönområdet precis utanför ingången till festivalen.

– Jag började klockan åtta imorse, sen jobbar jag hela dagen till klockan nio ikväll med att vakta bokstäverna. Passen är så långa när man arbetar som säkerhetsfunktionär för att det inte är så fysiskt krävande, jag sitter ju bara här.

Har det hänt något spännande medan du suttit här idag och vaktat skyltningen?

– Näe, inte direkt. Det kommer lite barn ibland, och vuxna såklart, som vill bli fotade vid skylten. Jag är nog med på rätt många fotografier vid det här laget, indirekt.

Är det verkligen viktigt att någon sitter här och håller koll på bokstäverna?

– Ja. Det är inget jättetryck på bokstäverna just nu som du ser, det är ju helt tomt på folk här. Men på kvällen när folk är fulla och vill klättra på dem kan de ramla omkull och gå sönder, eller så kanske någon vill stjäla en bokstav. Därför håller vi vakt.

Var i hierarkin bland alla som arbetar med festivalen befinner du dig?

– Jag antar att jag är lägst ner, de enda jag träffar som är högre upp i hierarkin än mig är ju våra gruppledare som placerar ut oss på jobb. Men vi är uppskattade, av gruppledarna och folk utifrån.

Hur otacksamt känns ditt jobb en regnig dag som denna?

– Jag har varit lite rädd för regnet, jag var i Skåne precis innan jag kom hit och hade bara med mig t-shirts och shorts. Men det har gått bra, igår när det haglade ställde jag mig bara under ett träd.

Vad tycker du om designen på bokstäverna, du som har haft en hel del tid att studera dem på nära håll?

– Jag tycker det ser jättefint ut, superfint. Men det hade varit roligt om bokstäverna var tjockare, inte bara platt kartong, så man hade kunnat sitta inuti dem.

Festivalen har ju inte riktigt börjat än, känner du av någon festivalstämning?

– Man är inte lika delaktig när man arbetar innan festivalen börjat, förra året stod jag i biljettkassan och då kändes stämningen så klart av mer när man träffade människor hela tiden. Men en del människor kommer fram och pratar nu också. En joggare tackade oss för att vi gör ett bra jobb och visar var avspärrningarna går.

Ska du arbeta som funktionär fler gånger?

– Jag har funderat på det. Kanske nästa år igen, men då vill jag inte vara säkerhetsfunktionär. Fast förhoppningsvis får jag ett riktigt jobb och kan betala min biljett istället.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA