x

"Get the fuck out of here!"

"Get the fuck out of here!"

Micke Sandström har samlat sina bästa konsertfotografier från Way Out West i bokform. Det är svartvita bilder från 2007 till 2010, och han har riktat kameran både mot scenen och publiken.

– När jag fotade Nick Caves spelning på Way Out West 2009 sprang hans manager plötsligt ut på scen och skrek åt alla fotografer i diket att de skulle dra. Det var mest skrattretande, han såg så klyschigt aggressiv ut och skrek "Get the fuck out of here"! Den bilden finns med i boken, och är en av mina favoriter.

Micke Sandström har fotograferat konserter i drygt sju års tid. När han är på festival springer han hetsigt mellan scenerna för att hinna med att fota alla banden. Han har varit med på Way Out West sedan starten 2007, och idén till en fotobok föddes när han gick igenom sitt stora bildarkiv.

– Det är alltid svårt att ge ut fotoböcker, men jag hade haft idén i mitt bakhuvud rätt länge. Så nappade ett förlag på just idén med Way Out West-konsertbilder. Jag valde svartvitt för att jag gillar känslan i de bilderna. Ofta på festival när man fotar under dagen så är det svårt att få till rätt stämning med solljus rakt upp på scenen, då blir det också bättre med svartvitt. Det finns en bild på Erykah Badu från hennes spelning 2007 med i boken som jag älskar. Redan när jag tog den och såg på bilden i kameradisplayen direkt efteråt kände jag att jag ville springa hem och förstora upp den.

Micke Sandström har hunnit med att se många favoritartister genom sitt arbete. Med i boken finns en annan av hans favoritbilder på Neil Young som togs på Way Out West 2008.

– Det är alltid svårare att fota de artister som bara står stilla med sin gitarr. Knepet är ju att komma riktigt nära och istället fånga ansiktsuttryck. Fotona på honom har han dessutom signerat efteråt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA