x

”En exklusiv dyr inredningsdetalj”

”En exklusiv dyr inredningsdetalj”

Petter sitter i den lilla montern B03:28 och signerar böcker för fulla muggar. Det är första gången någonsin som han besöker Göteborgs årliga bokmässa och han gör det för att aktualisera Sveriges första kaffebordsbok om hiphop.

– Det började med att vi någon gång 2006-2007 upptäckte Camilla (Cherry, red. anm) och att hon hade dokumenterat hiphopen med start sent 80-tal, tidigt 90-tal och framåt. Hon kändes ärlig och hängiven, säger Petter och fortsätter.

– Vi ville med boken ge utrymme för Camillas bilder, samtidigt som vi ville ha en exklusiv dyr grej som är lika mycket bok som inredningsdetalj.

Han och DJ Sleepy har i sin tur skrivit texter och tidsdokument till den omfattande kaffebordsboken, med titeln "Goda dagars magi", där man tar upp företeelser bakom Sveriges hiphop-kultur och en rad detaljer. Bland annat ser man en ung Ison, från Ison & Fille och hans mor på ett av uppslagen.

Omslaget visar upp Petters nakna rygg, tatuerad med ett kollage över hiphopens alla ingredienser. Men trots att Petter står i centrum handlar inte boken om honom per se.

– Det är många som tror det, men det är mer min relation till hiphopen som behandlas. Om man ser till starten så var vi bara runt 300 personer som sysslade med hiphop här i Sverige. Sen har det ju växt lavinartat, säger Petter samtidigt som han visar upp en dvd som följer med boken. En skiva som förutom dokumentären "Mikrofonkåt" även bär på det obskyra spåret "Underverk", som Petter gjorde tillsammans med Rusiak, men som inte fick plats på någon skiva.

Petter kan nu nöjt se tillbaka på jobbet med "Goda dagars magi", men har redan mindre planer på en fortsatt karriär i bokbranschen.

– Det skulle nog i så fall vara någon mer textbaserad grej i mindre skala, säger Petter och signerar de sista böckerna innan en taxi och Landvetter står på tur.

"Goda dagars magi" släpps 13 oktober via bokförlaget Telegram.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA