x

Svensk hardcore arkiveras

Svensk hardcore arkiveras

Före detta Refusedtrummisen, David Sandström har under åren samlat på sig det mesta som härrör från den på 1990-talet dominerande Umeåscenen

– Jag har blivit lite av en arkivarie för hardcorescenen, säger David Sandström i ett pressmeddelande.

Sedan årsskiftet inventerar och arkiverar Folkrörelsearkivet Umeå hardcorescen, Straight edge- och veganrörelse. Sandström har nu lämnat över sin samling på 100 videoband, 1000-talet fotografier, fanzines, affischer, tidstypiska kläder och accessoarer och dessutom sönderslagna instrument från tidiga spelningar till Folkrörelsearkivet. Tillsammans med en stor urklippssamlingen som Davids föräldrar tidigare lämnat tros samlingen nu vara Sveriges största inom området.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten är ett av Sveriges största förenings- och folkrörelsearkiv med uppgift att samla och tillhandahålla arkiv från Västerbottens föreningar och folkrörelser.

Förutom som trummis i Refused har man tidigare kunnat se Sandström bakom Adam Tensta. Han har också spelat bas i AC4 och släppt en rad skivor som David Sandström Overdrive. Han är just nu aktuell under namnet A Heavy Feather och släpper en ny skiva den 12 oktober.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA