x

Edda Magnason blir Monica Zetterlund

Edda Magnason blir Monica Zetterlund

Nästa år påbörjas inspelningarna av "Monica Z", filmen om Monica Zetterlund. I den gestaltas den nu avlidna jazzlegenden av 27-åriga svensk-isländska sångerskan Edda Magnason.

– Monica Zetterlund är en lika självklar del av Sverige som Pippi Långstrump. Hon är väldigt fascinerande; både en sval primadonna och ett vasst rivjärn som kunde vara fruktansvärt rolig. Och en stark och självständig kvinna som gör sina egna val, är modig och helt självförsörjande, Ja, hon försörjde till och med sina män, säger Edda Magnason i en intervju med Dagens Nyheter.

Filmen koncentrerar sig på perioden när hon säger upp sig som tele­fonist på Televerket i Hagfors, tar första stegen ut i världen för att bli en firad nattklubbsdrottning från Stockholm till New York, skriver Dagens Nyheter. "Monica Z" regisseras av Peter Birro.

För Edda Magnason är skådespeleriet ett helt nytt kapitel. Hon har fram tills nu enbart sysslat med musik. När hon var 16 år köpte hon en portastudio och började göra poplåtar och fyra år senare flyttade hon från Skåne till Gotland för att studera komposition. Edda Magnason tröttnade dock efter ett år och flyttade tillbaka till Malmö för att fortsätta med popmusiken.

Efter en konsert i Malmö kom Edda Magnason i kontakt med musikern och producenten Jonas André vilket ledde till att hon blev kontrakterad till skivbolaget Caprice. Den självbetitlade debuten kom 2010 och uppföljaren "Goods" släpptes i år. En skiva som, enligt GAFFA:s Björn Schagerström, är fylld av infall med skiftande resultat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA