x

Nyaste nytt från Sigur Rós

Nyaste nytt från Sigur Rós

Sigur Rós fans kan pusta ut. Inte nog med att islänningarnas första livealbum någonsin släpptes i veckan, meddelar bandet att ett nytt album är på ingång och bryter därmed den långa tystnaden som varit sen 2008. Den ännu obetitlade LPn kommer att se dagens ljus redan till våren och beskrivs av bandmedlemmarna som introvert och minimalistisk, enligt en intervju med The Wall Street Journal

Det purfärska livealbumet och dvdn "Inni" är inte som vilken skiva som helst utan är ett intimt stycke impressionistisk konst. Sigur Rós konsert i Alexandra Palace spelades in helt i svartvitt  och låtarna i det tillhörande livealbumet är det kompletta settet från konserten. Tidigare outgivna "Lúppulagið" finns med som bonuslåt i det 15-spåriga albumet, och går nu att lyssna på youtube.

"Inni" var ett efterlängtat släpp då det som sagt varit tyst om Sigur Rós ett tag. GAFFAs Özgür Kurtoglu gav live-dvdn ett högt betyg med fem stjärnor av sex möjliga:

"Inni är så nära det går att komma in under skinnet på det som är Sigur Rós. Konsertscenerna är filmade bara centimeter från bandet, mitt i en plats som där och då är deras egna värld, som en enda lång drömsekvens som pendlar ångestfullt mellan det lätta och underbara och det mardrömslika."

Läs hela recensionen här. 

 

Tidigare i år utilldelades sångaren Jónsi Birgisson priset Nordic Music Prize för hans soloalbum "Go" (2010). Jónsi har även släppt albumet "Riceboy Sleeps" i 2009. "Go" föll GAFFAs Björn Schagerström helt i smaken: 

"Till stor del låter Go som en naturlig fortsättning på Sigur Rós senaste skiva Með suð í eyrum við spilum endalaust. Luftiga poplåtar som Boy Lilikoi eller Around us samsas med mer vemodiga ståtliga spår där avslutande Hengilas är allra finast."

Läs hela recensionen här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA