x

DOOM till Nalen

DOOM till Nalen

DOOM besökte i somras både Hultsfred och Way Out West. Nu är artisten tillbaka i Sverige. Den 25:e november står DOOM på Nalen i Stockholm för att leverera röjig hiphop.

DOOM må ha droppat MF i sitt namn, men metallmasken hänger fortfarande med. Med den på bjuder artisten på hiphop i gränslandet mellan galenskap och genialitet, unika samplingar med säregen rap. För Daniel Dumile, som mannen under masken heter, är ingen nybörjare precis. Med starten i KMD och skivan "Mr. Hood" i början av 90-talet till MF DOOM-debuten "Operation Doomsday" som släpptes 1999, har DOOM blivit något av en stilbildare inom undergroundhiphopen.  

DOOM har heller inte dragit sig för att medverka i mer mainstreama konstellationer som Madvillain med Madlib och DANGERDOOM med Danger Mouse, samarbeten som blivit succéer både kommersiellt samt hos kritiker. Tidigare i år inledde dessutom rapparen ett samarbete med Radiohead-Thom Yorke. 

"De som känner till DOOM som han numera kallas vet att mannen är rytmiskt sett världsklassig, musikaliskt likaså, och underhållande bara genom att vara sig själv. Som vanligt när DOOM spelar är det som att det slängts upp ett par vinylskivor på spelarna för att rulla på bekymmerslöst medan DOOM själv bara rimmar med kyla i överflöd över det hela", skrev GAFFAs Özgür Kurtoglu som såg artisten spela på Way Out West. Hela recensionen kan du läsa här.  

 

DOOM:s diskografi i urval:

KMD – Mr Hood 1991

MF DOOM – Operation Doomsday 1999 

King Geedorah – Take Me To Your Leader 2003 

Viktor Vaughn – Vaudeville Villain 2003 

Madvillain – Madvillainy 2004 

MF DOOM – MM FOOD 2004 

DOOM – Born Like This 2009


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA