x

Paul Simonon anonym aktivist

Paul Simonon anonym aktivist

Under täckmantel som assisterande kock gick The Clash-basisten Paul Simonon ombord på Greenpeace-fartyget Esperanza, och avslöjade aldrig sin identitet trots två veckors fängelse på Grönland. Du kan inte vara rockstjärna ombord hade Frank Heweston, koordinator för Greenpeace UK, sagt till Simonon.

Det var i början av juni som Paul Simonon var med och bordade oljeriggen Leiv Eiriksson som tillhör Cairn Energy, en av Europas största olje- och gasutvinningsföretag. Syftet med aktionen var att kräva ansvar av Cairn Energy och att företaget skulle offentliggöra sin krishanteringsplan för ett oljespill i Arktis. När företaget vägrade, vägrade aktivisterna lämna riggen.  

Simonon och de 17 aktivisterna som var med på aktionen blev fängslade av grönländsk polis och fick spendera två veckor i fängelse. Inte ens då röjde Paul Simonon sin identitet inför gruppen, utan anmälde sig som kock även där.  

I torsdags uppträdde Paul Simonon ombord på Greenpeace Rainbow Warrior III med bandet The Good the Bad & the Queen. Rainbow Warrior III kommer till Stockholm 19-21 november, dock kommer inte Paul Simonon och hans band vara med. 

I klippet "Stories from the Rainbow Warrior" berättar rockstjärnan om sina upplevelser på Esperanza. Se det här.

Del två av "Stories from the Rainbow Warrior" kommer läggas upp på Greenpeace Facebook-sida.

 

Efter The Clash-tiden har Paul Simonon, förutom att spelat med The Good, the Bad and the Queen, även medverkat på Gorillaz album "Plastic Beach" och "The Fall". På 90-talet hade Simonon även bandet Havana 3 am och släppte ett album med samma namn. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA