x

"Ett Spinal Tap utan manus"

"Ett Spinal Tap utan manus"

Nu är Motörhead tillbaka i Sverige för fem konserter – Göteborg, Stockholm, Örebro, Sundsvall och Luleå. Sedan början av 90-talet är det göteborgaren Mikkey Dee som spelar trummor i bandet.

– Med facit i hand tycker jag faktiskt att vår medelnivå är ganska hög, det ska mycket till för att någonting ska störa bandet. Jag tycker vi brukar leverera i princip varje kväll med en riktigt bra konsert, och det är väl det publiken kan förvänta sig. Mycket rock'n'roll, och faktiskt ganska upplandade låtar.

Och om vi vänder på det, vad förväntar du dig av publiken?

– Ganska mycket, som vanligt. Det är ju inte första picknicken vi gör uppe i Norden. Nu är det tre år sedan sist vi var här. Men jag tycker att svensk, norsk, dansk och finsk publik är riktigt bra. Vi har väldigt mycket yngre publik; de sista sju, åtta åren har vi faktiskt plockat upp en helt ny generation. Det tycker jag är väldigt uppenbart i Norden, speciellt i Sverige. Både Lemmy och Phil älskar Norden, det är liksom ordning och reda där när man turnerar. Allt fungerar och det är oftast bra omständigheter.

Mikkey Dee berättar att det enda som egentligen kan störa Motörhead är just omständigheterna kring spelställen.

– Ibland kan det nästan låta lite väl pretentiöst egentligen, att säga att vi inte kan spela på vissa ställen längre. Men det är faktiskt så. Det kan vara att det är för varmt, för litet eller för lågt i tak. Och vi har en hel del volym liksom, det måste vara vissa lokaler för att det ska bli okej. Och det tycker jag att det finns i Norden, det brukar vara väldigt bra.

Vad händer i ditt huvud minuterna innan du går på scenen?

– Inte mycket egentligen. Man sitter och värmer upp litegrann, man har sett till att man fått okej med käk ett par timmar tidigare, man förbereder sig i det tysta. Just den delen är ganska mycket rutin, den är inte så vild på något sätt. Phil, Lemmy och jag sitter faktiskt i varsitt rum och fokuserar litegrann, alla gör sin lilla runda liksom. Sen är det klart att det finns vissa spelställen som gör att man kanske blir lite mer övertänd än andra. En lördag på Hammersmith i London, eller när man spelar hemma i Göteborg eller Stockholm är speciellt. Det är klart att pulsen slår lite extra då.

Vad lyssnar ni på i turnébussen?

– Det är inte mycket musik alls där faktiskt, det är nog mer filmer och så. Jag älskar att ta något att käka och bara kolla någon film, och så somnar man till den. Jag orkar fan inte höra musik. Det kan vara Phil som ibland sätter på någon av sina tråkiga gitarrhjältar som får gnissla på någon dvd. Annars är det nog mer typ Fawlty Towers, Monty Python och Family Guy som går i bussen.

Vad är det roligaste som hänt under årets turné?

– Jag har sagt det i alla år som jag varit med i Motörhead: det här bandet är så jäva unikt på så många sätt. Det är Spinal Tap utan manus, och då blir det bra. Vi är ett skönt gäng, hela crewet är en stor familj.

Vad står på er rider?

– Jag vetefan vad det står, det är ganska mycket grejer på den. Men det är allt från Kinderägg till whiskey. Annars är det väl allt möjligt annat vanligt: chips, godis. Jag har den inte i huvudet, den är ganska lång.

Vad är på gång annars i Motörhead?

– Vi har ju turnerat väldigt mycket nu senaste året. Ganska exakt vartannat år gör vi en platta. Då brukar jag och Phil åka över till Kalifornien och skriva, och det brukar vara just i januari, februari. Och vartannat år är det liksom totalturné, och det är detta år. Så vi skulle egentligen börja nu i januari, men ska faktiskt i väg på Gigantic Tour med bland andra Megadeth och Volbeat. Så vi tänkte försöka skriva plattan mellan de här turnéerna. Det blir lite speciellt, jag kan faktiskt inte svara på om vi får ihop någon platta till nästa år, men det är planen i alla fall.

I en intervju i augusti sa Lemmy att nästa Motörhead-album kan bli ett cover-album.

– Vi snackade om det för många år sedan, men jag tror inte att det blir av. Vi sa att vi skulle vilja göra en coverplatta någon gång, med massa bra coverlåtar som vi alla valde ut. Men jag tror inte att det blir nästa album. Kanske nästkommande. En coverplatta tror jag vi skulle kunna slänga ihop ganska så snabbt, och det är klart att det kan vara ett bra läge till nästa år när vi inte har så mycket tid. Men vi får se. Jag tror vi skriver vår egen platta, det brukar bli så tillslut ändå.

Motörhead bildades i London 1975 och har släppt över 25 album, varav det senaste hette "The Wörld is Yours" och kom 2010. Bandets medlemmar är Lemmy Kilmister, Phil Campbell och Mikkey Dee.

Motörhead spelar följande datum i Sverige:

9/12 Lisebergshallen, Göteborg
10/12 Fryshuset, Stockholm
12/12 Conventum, Örebro
13/12 Sporthallen, Sundsvall
15/12 Pontushallen, Luleå


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA