x

Känd jazztrummis död

Känd jazztrummis död

En av de största och mest inflytelserika jazztrummisarna och kompositörer, Stephen Paul Motian, förlorade i tisdags kampen mot blod- och benmärgssjukdomen myelodysplastiskt syndrom.

Motian föddes den 25 mars 1931 i Philadelphia. I början av 50-talet inledde han en kort karriär som soldat i den amerikanska marinkåren, en tjänst som han avslutade 1953.  

Tillsammans med pianisten Bill Evans och basisten Scott LaFaro ingick han i vad som blev känt som Bill Evan's great trio mellan 50- och 60-talet. Genom att låta basen och trummorna samverka som jämlikar till pianot, kom bandet att revolutionera jazzpianot och är än idag en stor källa till modern komposition i jazzpianotrior.

Paul Motians egenskaper som innovativ trummis och kompositör gjorde honom till en stor inspirationskälla i internationell jazz-och improvisationsmusik. Han arbetade under sina levnadsår med många betydelsefulla namn inom den moderna jazzen, bland andra Lennie Tristano, Paul Bley, Keith Jarrett, Bill Frisell, Joe Lovano och Tim Berne

Under sina sista år ägnade sig Motian främst åt kompositioner och att leda band, och spelade nästan enbart på Manhattan.  

Paul Motians "Morpion" 2002:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA