x

Local Natives i högerextrem propaganda

Local Natives i högerextrem propaganda

Den 10 december planerar en rad högerextrema partier att hålla demonstrationer och fackeltåg i Gamla Stan i Stockholm. På bland annat Svenskarnas partis hemsida har man, utan tillåtelse, använt sig av en Local Natives-låt till sitt propagandamaterial, skriver Svenska Dagbladet. Los Angeles-bandet fick nyligen detta till sig.

"Vi gör allt vi kan för att sången ska tas bort och vill att den stora majoriteten av svenska folket ska veta att vi står på deras sida och är motståndare till demonstrationen", skriver bandet i ett mejl till SvD som har uppmärksammat historien.

Stefan Jacobsson, som sitter i Svenskarnas partis styrelse, är en av de ansvariga bakom reklamfilmen och anser att The Local Natives överreagerar.

– Jag tycker att det är löjligt från deras sida att låta det få sådana proportioner för en musiksnutts skull, säger han till Svd och fortsätter:

– Eftersom det inte är i kommersiellt syfte ser jag inga problem med att använda låten på det viset.

Filmen, som nu har tagits bort från svenskarnasparti.se, visar upp en svartklädd man som med en fackla tar sig från Rönninge Station i Salem till Mynttorget, där demonstration startar. Det hela ackompanjeras av Local Natives låt "Wide Eyes".

"Vi är djupt kränkta av att vår musik kopplas till denna avskyvärda ideologi", skriver Local Natives till Svd.

Local Natives bildades 2008. De gav ut den hyllade debuten "Gorilla Manor" 2009 och besökte Way Out West i Göteborg året efter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA