x

Björk till Øya

Björk till Øya

Øya i Norge släpper under veckan en ny akt om dagen. Idag blev Björk officiellt klar för festivalen, som i och med det kan visa upp sitt första dragplåster. Björk är sedan tidigare bokad för Roskildefestivalen och den naturliga frågan är om även Sverige står på agendan.

Den isländska artisten, Björk Guðmundsdóttir, har varit aktiv musiker i drygt 30 år nu. Dels som frontare i gruppen Sugarcubes, men framför allt som Björk. Hennes nionde album i ordningen, "Biophilia", släpptes 5 oktober och var, enligt Özgür Kurtoglu, en av årets mest omvälvande musikupplevelse – på gott och ont:

"'Biophilia' lever ett säreget, utomjordiskt och ofta obegripligt liv, som existerar utanför normativa begränsningar och bara finns i den värld där Björk behärskat skapar musikalisk konst med vilket verktyg hon än anförtror sig till. Hon har valt ut sina frön noggrant och försiktigt, planterat de omsorgsfullt i elektroniska kärl, och delat ut dem för världen att beskåda, inspireras av och utveckla vidare till något eget."  Till recensionen.

Øya-festivalen startar den 7 augusti och, i likhet med Way Out West, pågår den fram till 11 augusti.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA