x

Timbuktu tilldelas norskt språkpris

Timbuktu tilldelas norskt språkpris

Nordens Språkpris ska gå till en person, institution, myndighet, organisation eller eldsjäl som på ett innovativt sätt bidrar till att stärka det nordiska språket. I fjol belönades Fredrik Skavlan för sina språkliga insatser. I år var det Timbuktus tur.

Timbuktu, eller Jason Diakité som han egentligen heter, har under de senaste tio åren kommit att bli en av Sveriges mest folkkära rappare. Föreningen Norden motiverar sitt val med följande ord:

"Timbuktu har själv sagt att det är lättare att få kontakt med sina lyssnare om han sjunger på deras egna språk. Det visar sig emellertid att han med sina svenska texter inte bara når ut i Sverige, utan även i Norge. Timbuktu har med andra ord bevisat att rap-texter på svenska kan resa tvärs över de nordiska gränserna. Genom samarbetet med norska musiker har han också visat att skandinaviska språk och musikaliska samarbeten kan skapa spännande resultat."

Tidigare i år kom Timbuktus sjunde studioalbum, "Sagolandet". Rapparen är för närvarande aktuell med sin medverkan i tv-programmet "Så mycket bättre" och med en längre turné. Timbuktu ser man även på GAFFAs decemberomslag.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA