x

“Åh, det har varit tufft”

“Åh, det har varit tufft”

Wild Beasts debutalbum "Limbo, Panto" spelades in i Gula Studion, Malmö, i samarbete med producenten Tore Johansson, som tidigare producerat för The Cardigans och Franz Ferdinand. Tre år och två album senare är popbandet åter där det började. GAFFA ringde upp Ben Little.

Vad kan vi förvänta oss av konserterna?

– Jag tror att folk förväntar sig att man ska spela exakt som på skiva. Det är ju intressant för i verkligheten är det inte riktigt så enkelt. Man kan inte bara trycka play och så kör vi. Men jag hoppas publiken märker att vi är mycket mer bekväma på scen, nu när vi har turnerat så länge. De kommer att höra och se att vi har höjt kvalitén på våra spelningar och att vi trivs på scen. Jag tror publiken kommer att gilla det.

Vad förväntar ni er av publiken?

– För oss är det kul att folk kommer stå och vänta på oss överhuvudtaget. Vi var i Malmö för att spela in vårt första album och vi hade det jättetrevligt, så vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka. Vi hängde en del på Debaser då och jag hoppas vi träffar på de vi lärde känna förra gången och att de kommer till spelningen. Sedan är det alltid kul att spela utanför Storbritannien, du vet, låta musiken ta sig runt världen.

Har ni någon typ av ritual innan ni går på scen?

– Ja, faktiskt! Vi brukar ge varandra en kram och peppa varandra till att slappna av och att ha kul. Just nu är vi sex personer med på turnén (Katie Harkin från Sky Larkin är extramedlem på turnén, red. anm.), men vi fem brukar sätta oss någonstans en halvtimme innan vi går på och bara tar det lugnt tillsammans. Det är skönt att bara hämta andan, prata om något annat än business och skivförsäljning och dylikt. Vi vill bara samla oss och verkligen känna att vi delar en upplevelse tillsammans. 

När ni placerar er musik i en annan kontext, som i en livesituation, vad händer med den då?

– Vi har spelat så mycket nu att vi kan slappna av mer på konserter och koncentrera oss på att utforska och tänja på vår ljudbild. Men det har sett annorlunda ut. När vi har spelat in en skiva i studion måste vi lära oss att spela låtarna live, vilket självklart är en helt annan process än när vi har repat ihop låtarna före albuminspelningarna. Det är i för sig enklare nu när vi har Katie med oss som spelar samplingarna, för då kan vi alltid följa henne. 

Konserterna i Sverige är del av en omfattande världsturné som pågått i ett par månader nu. Hur har turnén varit hittills?

– Åh, det har varit tufft. Som just nu, har bara fem timmar här hemma innan jag måste ge mig av igen. Det gör ont att vara ifrån sina nära och kära så här länge! Samtidigt är det naturligtvis ett privilegium att kunna resa så som vi gör. Som gången vi hade en spelning på Dingle, den enda staden på en irländsk halvö. Ingen åker till Dingle. En liten fiskeby som tar lång tid att ta sig till på grund av snåriga jobbiga vägar och så vidare. Men vi åkte dit. Det hade vi inte fått göra om det inte hade varit för musiken. 

Vad händer när turnén är över?

– Efter turnén har vi tänkt att ta en lång paus. Vi ska ta vår tid på oss, inte som förra gången då vi stressade vidare med ett nytt album. Januari är tänkt att vara vår heliga månad, då vi bara kan ta och lappa ihop våra liv igen. Men jag vet ärligt talat inte. Vi pratar om att vi ska ta en välbehövlig paus och sådant, men jag tror inte vi kommer kunna hålla oss borta från musiken för länge, haha. Vi kommer nog vilja arbeta med ett nytt album ganska omgående trots allt. Äsch, vi får se.

Wild Beasts ser du på Debaser Slussen imorgon (8/12) och på Debaser Malmö på fredag (9/12).

Wild Beasts – "Bed of Nails"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA