x

Indonesiska punkare gripna

Indonesiska punkare gripna

Det var på lördagkvällen som polisen stormade stödkonserten i Banda Acehs, där ungdomar från hela Indonesien hade samlats för att lyssna på punk och samla in pengar för föräldralösa barn. Över 60 punkare greps och fördes till polisskolan i Aceh för att bli "moraliskt renade".

– Det kommer att vara en traditionell ceremoni. Första steget är att klippa deras hår, sedan skicka iväg dem till en sjö där de får bada sig rena. Då kommer de lära sig en läxa, säger polischefen Iskandar Hasan till The Jakarta Globe.

 – Vi ska byta ut deras äckliga kläder och ersätta dessa med fina kläder. De kommer att få tandkräm, tandborste, shampoo, sandaler och bönutrustning, fortsätter polischefen. 

Illiza Sa'aduddin Djamal, vice borgmästare i Banda Aceh, menar att punk strider mot de islamiska lagarna.  

– Vi hoppas att rehabilitering kommer att få ungdomarna på rätt spår igen.

Evi Narti Zain, vd på Aceh Human Rights Coalition, kritiserar gripandet.

– Vad är det här för uppfostran? Polisens handlingar är ologiska då punkarna inte gjorde något fel. Punk är deras sätt att uttrycka sig på och är helt normalt, det finns över hela världen. Det är deras rättighet att få uttrycka sin frihet. Det är absolut inget fel på punkungdomar, säger Evi Narti Zain till The Jakarta Globe. 

Ungdomarna kommer hållas gripna i tio dagar. Många av dem är rädda för att förlora sina jobb, då de inte kunnat komma i kontakt med sina familjer och arbetsgivare, enligt ABC News. 

Skivbolaget Aborted Society samlar just nu in mixtapes på kassett och cd-r att skicka till de anhållna i Indonesien. 

– Vi är priviligerade med att bo i ett samhälle där vi är fria att uttrycka oss på vilka sätt vi vill. Det som sker i Indonesien är en påminnelse om hur bra vi har det i västerländska länder. Insamlingen är en solidarisk gest för att visa att vi stöttar våra vänner i Asien, säger Rob på Aborted Society.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA