x

Historisk Bowie-inspelning upptäckt

Historisk Bowie-inspelning upptäckt

Länge har man trott att live-klippet i "Top of the Pops" där David Bowie framför "The Jean Genie" förstördes i samband med BBC:s totalrensning av filmer. I oktober uppdagades att den pensionerade filmaren John Henshall hade en kopia i en gammal låda i sitt hem. 

– Jag visste inte att BBC hade spelat över klippet. I flera år har de letat efter den eller hoppats att någon hade filmat tv-skärmen med en 8mm-kamera. (…) Jag trodde inte att jag var den enda som hade klippet, jag trodde ingen kunde vara galen nog att radera ett sådant band, säger Henshall till NME. 

Klippet spelades in den 3 januari 1973 på British Film Institute, och visades för första och enda gången på tv dagen efter. Igår kväll visades det fyra minuter långa klippet på BBC:s "Top of the Pops Christmas Special".

– Att se Bowie sjunga "The Jean Genie" är en elektrisk upplevelse som inte bara visar hur briljant ett program som "Top of the Pops" kan vara utan även hur ett gammalt fynd från arkiven kan tala till oss även idag. Jag kan inte komma på något annat klipp från det tidiga 70-talet som är så extraordinärt som det här, säger programproducenten Mark Cooper.

Se det historiska klippet här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA