x

"Vi skulle definitivt vilja spela in en skiva nästa år”

"Vi skulle definitivt vilja spela in en skiva nästa år”

Grattis till GAFFA-Priset. Det är GAFFAs läsare som röstat fram er till "Årets utländska genombrott". Vad är er reaktion?
Pete: Vi är väldigt glada. Vi hade ingen aning om detta så det är en stor ära. Det är fint att veta att människor i Sverige älskar oss lika mycket som vi älskar Sverige.
Freddie: En riktigt trevlig överraskning.

Hur skulle ni vilja tacka läsarna som röstat på er?
Freddie: Jag skulle vilja ge dem någon slags fest förmodligen, skaka deras händer en efter en.

Vad har varit den mest positiva upplevelsen musikaliskt för er som band under 2011?
Freddie: För mig personligen var det att arbeta med Albert Hammond Jr (gitarrist i The Strokes, red. anm.) när vi var i New York, eftersom han var en stor hjälte för mig
när jag var yngre. Det är väldigt bra för ditt självförtroende att ha någon du beundrar mycket som säger att du är bra på vad du gör. Att arbeta med honom var en riktigt
positiv upplevelse.

Pete: Jag tror att alla som arbetar kreativt och ambitiöst alltid är ute efter att utvecklas, att bli bättre och bättre. Generellt sett har vi utvecklats mycket i år, vi är ett mycket bättre band nu än vi var när vi började. Jag antar att det är de stunder som du känner att du har tagit ett steg framåt som är de mest minnesvärda. En av mina favoriter var nog när vi spelade på Reading and Leeds Festivals i England. Vi hade gjort kanske 40 festivaler innan det, och det var en spelning där vi alla kände att vi tog ytterligare ett steg framåt. Vi spelade riktigt bra inför 30 000 människor. Det var ett av sådana gig när vi kände att vi fyra var helt sammankopplade och att vi också hängde samman med alla som var där, ända bak till sista raden i tältet.

Freddie: Varje enskild person där var en del av samma tanke, samma mål. Det var lysande, helt fantastiskt. Nästan som en religiös upplevelse.

Vad har varit den mest negativa upplevelsen musikaliskt för er som band under 2011?
Freddie: Att vi missade en spelning på Hurricane Festival i Tyskland. Vi försökte verkligen ta oss dit, tog tre olika flyg, körde och sov ingenting. Vi försökte med allt för
att komma dit men lyckades ändå inte. De mest negativa erfarenheterna är att missa spelningar. Vi missade en spelning på grund av reseproblem, men mestadels genom Justins (Young, bandets sångare, red. anm.) röstproblem. Det är det mest negativa under året. Vi hatar tanken på att göra människor besvikna. Det är verkligen tufft.

Om man ser mer generellt över musikåret 2011, vad har ni upplevt som mest positivt?
Freddie: Det var bra för oss att turnera med Arctic Monkeys, jag tror att vi lärde oss mycket av dem under våra två stora turnéer tillsammans. Första gången vi spelade med dem visade de oss direkt att vi måste bli bättre. Vi såg alla år av erfarenhet och allt deras hårda arbete och hur mycket det gav resultat för dem på scen. Det var verkligen en ögonöppnare att turnera med dem.

Pete: När man turnerar och spelar på massa festivaler stöter man alltid på band och träffar nya människor. Vi har haft mycket roligt i år, fått nya vänner och hört ny musik.

Om man ser mer generellt över musikåret 2011, vad har ni upplevt som mest negativt?
Freddie: Samma sak där, när vi fått ställa in konserter. Jag kan inte betona det tillräckligt.

Pete: Jag har sett så många band ställa in spelningar. Jag tror att vi alla har lärt oss att rösten är ett sådant känsligt instrument att det är lätt att sabba den. Många band har gjort det, och det är verkligen tråkigt att se. Ingen vill ju ställa in spelningar, alla vill fortsätta att spela så mycket de kan.

Vad händer för er 2012?
Freddie: Vi kommer att avsluta året med en nyårsspelning på Edinburgh Hogmanay, en stor gatufest i England. Det är den bästa festen i landet, och det är omöjligt att få biljetter till den, så vad är bättre än att spela där? Och nyårsafton brukar alltid vara en katastrof, eftersom de alltid stänger alla vägar. Du måste ha något du verkligen vill göra, annars är det bara att glömma det.

Pete: Det är den perfekta kombinationen. Du får chans att gå på den här grymma festen, och du får spela. Det finns inget jag gillar bättre än att spela musik, så att välkomna det nya året genom en konsert är riktigt bra. När vi fick förfrågan sa vi givetvis ja inom en bråkdels sekund.

Freddie: Efter det har vi en slags kortare jorden runtresa. Vi ska till Europa, Australien och Japan. När vi är klara med det tror jag att vi kommer att försöka gå in i studion igen. Vi skulle definitivt vilja spela in en skiva nästa år. Men om vi inte har materialet kommer vi inte att stressa fram någonting.

Pete: Vi har egentligen inte spenderat så mycket tid på att skriva något ännu, så nästa steg är att skriva några låtar.

Freddie: Jag tror att vi det senaste året har fokuserat så mycket på att bli ett bra liveband att vi efter så många konserter faktiskt blev det. Även om vi fortfarande är fokuserade på det, är vår huvudfokus nu på nästa album.

Ni har turnerat väldigt mycket senaste året. Vad har varit mest minnesvärt?
Freddie: Massor. Att besöka Japan för första gången var mycket minnesvärt. En fantastisk festival uppe i bergen som heter Fuji Rock. Japan är en av dessa platser som inte liknar något du sett tidigare om du inte redan varit där. Tokyo var verkligen annorlunda. Japan i sig är en väldigt fantastisk plats.

Freddie: Vi gjorde också en stor turné i Storbritannien som vi avslutade genom att spela två kvällar på Brixton Academy, som är typ ett av de största och legendariska spelställen du kan spela på i Storbritannien. Det är något som alla band gör, nästan som en rit. Man spelar på Brixton, det är en stor grej, och vi är väldigt glada att vi fick göra det två gånger på den första turnén. Andra kvällen var lite som upplevelsen under festivalen i Reading – nästan religiös. Alla kände att vi delade något väldigt speciellt tillsammans.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA