x

Säkra kort på gott och ont

Säkra kort på gott och ont

Uttrycket "P3-pop" har kommit att bli ett skällsord inom vissa falanger. Kort sagt handlar det om musik som anses balansera på den tunna linjen mellan det alternativa och det kommersiella. Musik som får stort utrymme under P3:s förmiddagar och eftermiddagar. Det går att diskutera Sveriges Radios små steg mot dess kommersiella konkurrenter, det går även att diskutera P3-ledningens val att skrota en rad musikgenreprogram för att istället skapa nya program med svävande målsättning, där den naturliga följden är att vissa genrer åsidosätts. Men det ska vi inte göra här. Här ska vi däremot klargöra att P3 Guldgalan givetvis speglas av rådande a-rotation och konstigt vore väl annat. Till följd får man akter som Markus Krunegård och Laleh. Inte jättefräscht, men pålitligt.

På samma sätt är P3 Guld en stabil och välsmord maskinpark, nu med tio år på nacken. Det rullar på med säkra kort. Det är som att uppleva en sammanfattning av Peace & Loves artistutbud, minus internationella storheter. Däri ligger både P3 Gulds styrka och svaghet. Vill man stilla allas hunger kommer man bara halvvägs med allt. Och en mättnad infinner sig relativt snabbt när man framför sig ser Fibes, Oh Fibes! och Maskinen. Båda visserligen med nytt material men känns inte allt lite … gjort? Oerhört kul att Den Svenska Björnstammen (bilden) går och vinner två P3 Guld, men för årets nykomling? Bland GAFFAs läsare var bandet redan där när 2010 sammanfattades. När jag efter galan frågar ett segerrusigt Den Svenska Björnstammen känns det dock som att inte ens de har förstått vad som egentligen har hänt.

– Vi tänker fortfarande att vi är ett litet band, får jag till svar samtidigt som några andra segrare för kvällen i Deportees skriker ut sin glädje i bakgrunden.

Ison & Fille står lite längre bort och planerar att ta sin nyvunna statyett till hotellrummet så att den inte festas bort i vimlet. De uppskattar galan men efter ett år av stora hiphop-släpp erkänner Fille ett visst tomrum.

– Om det var nånting som saknades så var det hiphopen faktiskt, men det var samtidigt kul att få se Kapten Röd. Att reggaen får lite plats.

Samme man och den, tillsammans med Den Svenska Björnstammen, store segraren, med två P3 Guld-pokaler, får också äran att knyta ihop säcken med de publikfriande styckena "In kommer ting" och "Ju mer dom spottar". Det hela gör det än mer tydligt – P3 Gulds grundinställning är inte att överraska utan att ge folket vad de vill ha. Och när folket bestämmer, skapas "P3-pop".

Årets segrare i P3 Guld:

Årets Artist: Kapten Röd – "Fläcken som aldrig går bort"
Årets Grupp: Deportees – "Islands & Shores"
Årets Låt: "Vart jag mig i världen vänder" – Den Svenska Björnstammen
Årets Nykomling: Den Svenska Björnstammen
Guldmicken (Årets liveakt): Kapten Röd
Årets Pop: Syket – "With Love"
Årets Hiphop/Soul: Ison & Fille – "För evigt"
Årets Dans:  L-Wiz – Samlad produktion
Årets Rock/Metal: Graveyard – "Hisingen Blues"

En titt på listan ovan och man ser att kvinnorna helt lyser med sin frånvaro. Under 2011 gav Rebecca & Fiona ut ett lika kommersiellt som kritikerhyllat album, Veronica Maggio stod på förhand med hela tre nomineringar och Lykke Li fick enorm uppmärksamhet internationellt. Det skaver att konstatera att den kvinnliga dominansen inte speglar sig bland guldgrävarna. Men vem har sagt att man kan tävla i musik?

Se bilder från galan här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA