x

Juryskandal på Grammis

Juryskandal på Grammis

Årets Grammisgala går av stapeln den 14 februari på Kungliga Operan i Stockholm. I år återuppstår kategorin "Årets musikvideo", efter två års frånvaro, och en särskild jury utser vinnaren.

Juryn presenterades i slutet av förra veckan och har sedan dess gett upphov till en hel del debatt.

För det första består juryn enbart av män. Bland de tio jurymedlemmarna återfinns inte en enda kvinna. Vilket kan tyckas konstigt, då Grammis säger sig verka "som en symbol för en bred och artistiskt ambitiös svensk musikproduktion och stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv."

Nytt för i år är att priset går till regissören bakom videon, inte till artisten. Inte heller bland de nominerade regissörerna finns en enda kvinna. Däremot visade det sig snart att en av de nominerade själv sitter med i juryn.

Jerry Boman var en utav de första att uppmärksamma det här. På sin blogg Musikenligtjerry.se har han publicerat ett samtal med Lisa Cronstedt, projektledare för Grammis, där hon svarar på kritiken både gällande avsaknaden av kvinnor, men också det faktum att en av de nominerade själv sitter med i gruppen som utser vinnaren.

Hon säger att Grammiskommittén är nöjda med jurygruppen. "De här var de bästa vi hittade just nu." Samtidigt lovar hon att de inför nästa år ska se över sammansättningen. Samma sak lovas i ett officiellt uttalande, då Grammiskommittén konstaterat att "Vi arbetade naturligtvis även i år med att få in kvinnor till musikvideojuryn – men uppenbarligen inte tillräckligt bra. Vi tar åt oss av kritiken. Nästa år ska vi vara tydligare med att juryn ska innehålla kvinnliga jurymedlemmar, för det är inte så att vi tror att de inte finns, dom måste bara uppmärksammas."

Att en av de tävlande också sitter med i juryn ska enligt Lisa Cronstedt inte heller vara ett dilemma. "Juryn är vald utifrån sin kompetens och sitt kunnande. Då är det inget konstigt att det blir så här och man får inte rösta på sitt eget bidrag." Hon tror inte heller att "kompisröstande", att de övriga medlemmarna röstar på sin jurykollega, ska vara ett problem.

Juryn i kategorin "Årets musikvideo" består av:

Johan Bergmark, fotograf; Senay Behre, musikvideoregissör; Jon Bergsman, art director WDW, Björn Kusoffsky, creative director Stockholm Design Lab; Jonas Linell, fotograf; Andreas Nilsson, musikvideoregissör, Kent Nyberg, creative director Pangea Design; Fredrik Swärd, grafisk designer Fredrik Swärd Form, Magnus Renfors, musikvideoregissör och Tony Zoulias, DJ och tidigare musikschef ZTV.

De nominerade till "Årets musikvideo" är:

Gustav Johansson – Karl X Johan "Flames (Uncompromised Cut)"

Magnus Renfors – Peter Jöback, filmen till albumet "Livet, kärleken och döden – La Vie, L'amour, La Mort"

Max Vitali – Robyn "Call Your Girlfriend"

Slobodan Zivic – Kriget "Submission"

Ted Malmros/Gustaf Von Arbin – Peter Bjorn and John "Gimme Some"

Grammisgalan direktsänds den 14 februari på svt.se/PSL och visas också i SVT1 klockan 22 samma kväll.

Bilden ovan är från Grammis 2011. Se ett bildgalleri från galan här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA