x

Käppar i hjulen för Youssou N’Dour

Käppar i hjulen för Youssou N’Dour

Den kände sångaren Youssou N'Dour från Senegal gick tidigare ut med att han tänkte ställa upp i landets presidentval. Något han nu hindras från att genomföra.

Det är Senegals högsta domstol som sätter stopp för de planerna, meddelar nyhetsbyrån AP.

De rapporterar även att beslutet från högsta domstolen genast väckte starka reaktioner i Senegals huvudstad Dakar, där minst en polis uppges ha dödats under helgen, till följd av oroligheterna.

Något som bidragit till de starka reaktionerna är att domstolen samtidigt ger den sittande presidenten Abdoulaye Wade rätt att kandidera för en tredje period. Det har tidigare varit förbjudet.

Youssou N'Dour är mycket populär i sitt hemland och utöver musikkariären är han ägare till ett flertal tidningar, tv- och radiostationer. Han tror också att det är anledningen till att han hindras från att ställa upp. Att den sittande presidenten är rädd att han då skulle förlora sin post.

Utöver försöket att bli president har Youssou N'Dour vunnit en Grammy för sitt album "Egypt", 2004. 1998 skrev han även den officiella låten till fotbolls-vm i Frankrike tillsammans med Axelle Red.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA