x

Nordic Music Prize till Goran Kajfeš

Nordic Music Prize till Goran Kajfeš

Igår utsågs den svenske trumpetaren Goran Kajfeš till vinnare av Nordic Music Prize för sitt album "X/Y". Detta är andra gången som priset, som är en nordisk version av engelska Mercury Prize, delas ut till nordens bästa album.

Det var under by:larm i Oslo som priset delades ut av den danske kulturministern Uffe Elbaek vid en ceremoni.

I sin motivering skriver juryn följande:

"En mycket distinkt röst enade juryn, alla kände ögonblickligen all den kärlek som gått till inspelningen, och även förpackningen. Den innehåller en ambitiös och varm fusion av soniska element, från jazz med både afrikanska och östeuropeiska influenser till electronica. Detta dubbla album gör verkligen något som är ganska ovanligt: det förmedlar ren glädje av musik".

Albumet fick högsta betyg av GAFFA och recensenten skrev bland annat: "Man blir omskakad, man blir rörd. Man sugs in i musiken, oavbrutet, ofrånkomligt; in i det monotona, in i de upprepade fraserna, in i de nyupptäckande vindlingarna. 'X/Y' är en organisk, levande entitet som man vill bo med, en livskamrat. En som både definierar och är större än den man är som lyssnare. En humanistisk drog att alltid njuta"Läs recensionen här.

Bland de svenskar som var nominerade till priset fanns även Lykke Li, Anna Järvinen och The Field.

Se en vinnarintervju med Goran Kajfeš från Nordic Music Prize:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA