x

Från obetalda spelningar till världsturnéer

Från obetalda spelningar till världsturnéer

Om två månader, 23 april, kan man köpa boken "A Strange Tale", som handlar om de svenska jazzmusikernas 15-åriga karriär i Esbjörn Svensson Trio. Biografin är skriven av författaren Hans-Olov Öberg och ges ut av förlaget Kalla Kulor.

Boken handlar om bandet som tog sig från botten till toppen. Från gratis-gigg i Stockholm till turnéer på andra sidan jordklotet. Allt började 1993 när basisten Dan Berglund träffade barndomskamraterna Esbjörn Svensson och Magnus Öström.

De släppte debutalbumet "When Everyone has Gone Out" samma år, men det var i och med skivan "From Gagarin's Point", 1999, som trion slog igenom internationellt.  

Bandet skördade stora framgångar tack vare ett fint samspel som utvecklades till ett unikt sound. Man reste med musiken runt hela jorden, något som få andra svenska musiker gjort och man beskrev sig själva snällt likt ett popband som spelade jazz.

Men karriären fick ett abrupt slut 2008 då Esbjörn Svensson tragiskt omkom i en dykningsolycka.

Esbjörn Svensson är ansedd som en av Sveriges största musikaliska talanger och kompositörer och har jämförts med jazzpianister som Jan Johansson.

Tillsammans mottog trion ett flertal Grammisar i kategorin Årets jazz med bland annat skivorna "Winter in Venice" och "Tuesday Wonderland".


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA