x

”Lyxigt men skitigt på samma gång”

”Lyxigt men skitigt på samma gång”

För tre år sedan gjorde Lina Horner sin solodebut under namnet Japonica. Hon släppte det mest material digitalt genom det egna skivbolaget "Little Low" och fick mest uppmärksamhet av bloggare och på indie-radiostationer runt om i USA och Europa. Nu är hon tillbaka med ett nytt album, "Again and Again", som hämtar inspiration från 80-talets poprock samt innehåller texter fyllda av egna kärlekshistorier.

Lina berättar för GAFFA att det har varit en rolig men också långgående process att jobba med skivan, något som hon inledde redan 2010.

Hur kändes det att gå in i studion igen?

– Det kändes grymt kul. Först var det mycket att skriva och reflektera över. Allt för att få en bild över vad den skulle handla om och innehålla, så nu står jag med ett bearbetat material som är väl inrepat.

Din nya skiva heter "Again and Again". Berätta vad vi får vi höra?

– Man kommer få höra mig uppburen av synthmattor och distade gitarrer med new wave-ekon. Det kommer låta lyxigt men skitigt på samma gång. Jag har dessutom skrivit två duetter till skivan. Den ena är på titelspåret med Petter Seander och den andra med Christoffer Gissy.

Vad menar du med att skivan är "lyxig men skitig"?

– Soundet! Det ska låta cleant men ändå lite skitigt. Det är viktigt att det är lite smuts kvar, om det är för rent blir det inte intressant och det var så jag sa till Hans Olsson Brookes som mixade skivan och han förstod direkt vad jag menade.

Den finns tydliga 80-talsreferenser i din musik från bland annat Fleetwood Mac, vad i musiken är det du fastnar för?

– Svårt att peka på exakt. Jag växte upp på 80-talet och tycker soundet från den tiden är så himla snyggt. Jag går i gång på det och vill lyfta fram det i min musik. Det ska vara glatt och snyggt förpackat men i bakgrunden innehålla spår av motsättningar med en känsla av vemod. Jag gillar motsättningar för det skapar ett djup.

Varför skriver du om förlorad kärlek?           

– Det är sådant som sätter sig och det är lätt att skriva om. Alla mina låtar är baserade på egna upplevelser fast en aning spetsade.

När ska man lyssna på din skiva?

– Hmmm … Den kan nog funka ganska bra när man kör bil eller när man han brutit upp från ett förhållande och behöver peppas.

Lina Horner spelar på Jazzhuset i Göteborg 15 mars och på Clarion i Örebro 12 april.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA