x

Två nya artister till Clandestino

Två nya artister till Clandestino

Idag släppte Clandestino två ytterligare artister till sommarens festival, Conjunto Angola 70 och Donso. Och inte nog med det, nästa fredag ställer festivalen till med vårfest för att fira att deras programtidning ges ut. Det blir utlottning av festivalpass, och kommer du innan 22:00 betalar du ingen entré . 

Tidigt på kvällen blir det livemusik med Skatan, Vidar och The Jack Brothers, därefter DJ:s, bland annat José Gonzáléz, Daniel Lemma och folk från The String Theory.

För att återuppliva traditionell angolansk musik, startade gitarristen Boto Trindade, på sjuttiotalet medlem i gruppen Os Bongos, ett all star-band i den gamla stilen. Bandet tog namnet Conjunto Angola 70, och fick genast erfara att inte bara Afrika, utan även Europa hade väntat på att få höra musiken från Luandas musikaliska ålder igen. Musiken kännetecknas av karnevalorkestrar med latinskt sväng och psykedeliska gitarrer.

Kvartetten Donso, började undersöka hur man kunde kombinera traditionell musik från Mali med ett sprudlande snabbt gitarrspel (utan plektrum, på en distad akustisk gitarr) och med klubbiga beats och housiga syntslingor. Gruppen var överens om att de inte var ute efter att bli ännu en grupp i mängden som lägger till lite afrikansk sång på i övrigt generisk housemusik. Donso utgår från den malinesiska jaktmusiken, intensiv och hypnotisk i sig själv, och bygger något helt nytt, nära besläktat med både house, elektronika och fusionjazz. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA