x

Svart Ljus i Göteborg

Svart Ljus i Göteborg

Svart Ljus är en utställning som samlar verk av artister som rörde sig i kretsen kring skivbolagen Radium 226.05 Records och Firework Edition i Göteborg. Under 80-talet samlades och förenades experimentell musik, konst och litteratur.

Det hände viktiga saker i Göteborg under 1980-talet och de konstnärer som medverkar i utställningen "Svart ljus" har alla en bakgrund i denna miljö som förenade punkens do-it-yourself-estetik med en avantgardistisk och frihetlig undergroundkultur, långt bortom mediernas strålkastarljus. Teckningar, fotografier, installationer, ljud och filmer av Freddie Wadling, Leif Elggren, Annika von Hausswolff, Per Svensson, Ulrich Hillebrand, Lotta Antonsson och Henrik Rylander kommer att finnas till allmän beskådan.

Skivbolagens samarbete mellan 1983 och 1993 resulterade i flera skivutgivningar. Bland produktionerna finns skivor av Freddie Wadlings band Cortex, i vilket Annika von Hausswolff ingick, såväl som skivor av bandet Union Carbide Productions vars motor och trummis var Henrik Rylander. 

Utställningen pågår mellan den 6-8 april i Svenska Grammofonstudion i Göteborg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA