x

Nu öppnar Göteborgs nya musikscen

Nu öppnar Göteborgs nya musikscen

När Johan "Redtop" Larsson gestikulerar ut över Pusterviks nya scenområde lyser det i ögonen på honom. Det här har varit hans dröm i över femton år, att få bygga ut den gamla teaterlokalen till en regelrätt livescen. Och det är lätt att förstå varför, för Göteborg har länge saknat en levande konsertlokal som rymmer inte bara spelningar av varierande storlek, utan en lokal som också blir en mötesplats.

– Vår målsättning har hela tiden varit att det här ska bli ett naturligt ställe dit man kan komma och lyssna på bra livemusik. Det låter självklart men det är det inte. Det här blir en plats, till skillnad från många andra ställen i stan, där man inte bara ser en spelning och går hem utan där det blir naturligt att stanna kvar efteråt och äta, dricka eller hänga, säger Redtop. Här kommer band som precis börjat upp till etablerade artister att kunna spela.

Efter en intensiv vinter och vår av logistik och byggnadsarbete är den verkligheten nu runt hörnet. Det ser visserligen ut som ett bombnedslag i de nya lokalerna med bråte, maskiner och byggnadsmateriel överallt, men Redtop försäkrar dyrt och heligt att allting kommer att vara klart inför premiären på fredag då The Soundtrack of Our Lives inviger stället, inför en slutsåld lokal.

Högst upp i lokalen, där man tidigare hade klubbarna och livespelningarna, ryms nu en restaurang och bar med tillhörande scen. Det blir en lite mindre scen för intimare spelningar som med fördel avnjuts sittande i sällskap av ett glas vin, berättar Redtop. Här kommer till exempel den grekiska, hyllade electro/downtempo-duon Keep Shelly in Athens att spela i mitten av maj.

En våning ner finns Pusterviks nya hjärta. En scen som rent storleksmässigt minner om Debaser Medis i huvudstaden. Här går 750 personer in och ovanför scenen löper balkonger där såna som föredrar att avnjuta livemusik från lite håll finner sin plats. Hit kommer de kändare svenska artisterna och de lite större utländska. Närmast dyker namn som bob hund, Jonathan Johansson och Dexys upp här. I samma lokal ryms även med sina två barar, "lilla klubben".

– Lilla klubben har två funktioner, förklarar Redtop. Hit kommer man för att dansa och för att se lite mindre band för runt 150 till 300 personer. Kanske lite larmigare band som inte riktigt gör sig på den stora scenen. Till exempel Cloud Nothings, som kommer hit i maj. Det vi gör är att vi spänner upp ett skynke mellan stora lokalen och den här och på så sätt blir det en intim klubbmiljö och ett dedikerat liveställe.

Musikaliskt blir det en blandad kavalkad på alla scener, försäkrar Redtop.

– Ja, det kommer att spreta ganska mycket. Vi är inne på den hårda rocken, den kommersiella popen och rocken, hiphop, elektroniskt, etno och lite jazz. Allt det där. Men man kan ändå kan säga att grunden blir ju pop, rock och country. Det är det som ligger oss varmast om hjärtat och det vi kan bäst. Jag vill även passa på att säga att vi i alla lägen kommer att prioritera kvinnliga artister framför manliga i den mån de finns och erbjuds oss.  

Redtop återkommer till ord som naturligt och konstnärligt och hur det är viktigt att de två komponenterna genomsyrar Pustervik. Man kommer inte att boka något man ogillar, som man inte tycker passar in. Men inte heller vara för snäv i tänkandet, utan försöka bredda perspektivet och spektrumet av band. Man kommer att vara med att slåss om banden man vill ha dit.

– Vi är verkligen med på kartan nu om man säger så. Vi är med och bjuder på artisterna och kommer att våga betala lite mer för att få hit de vi vill. Vi kommer att vara ute lika tidigt som Debaser, KB eller Strand. Sen får vi hoppas att våra besökare dricker mycket så vi kan ta hit desto bättre musik, haha.

Hittills har Pustervik bokat till sig ett tjugotal artister, och fler ska det bli. Samtidigt poängterar Redtop man inte kommer att "boka ihjäl sig".

– Det kommer att vara perioder då det är mindre, under sommaren till exempel är det ju naturligt så. Och samtidigt har vi ju alla våra klubbar. Dessutom har vi inte bråttom. Pustervik är ett ställe som ska hålla länge.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA