x

Jubilerande festival bokar soulikon

Jubilerande festival bokar soulikon

Mavis Staples är tillsammans med Brian Auger, Claire Martin och Jan Lundgren Trio de nya akterna att presenteras till höstens 25-årsjubilerande Jazz- & Bluesfestivalen i Linköping.

Mavis Staples gjorde sig tidigt ett namn genom gospelkören The Staples Singers. Kören bildades av souldrottningens pappa Roebuck Staples och var – som namnet skyltar med – en familjegrupp, som hade svartas kamp mot rasförtryck på agendan.

1969 lämnade hon kören och satsade på sig själv, vilket har resulterat i en solokarriär som har lämnat många klassiska spår efter sig, bland annat skivan "Only For The Lonely" från 1970. Senaste albumet "You Are Not Alone" kom 2010 och blev grammisbelönad. På den samarbetar hon med producenten och låtskrivaren i Wilco Jeff Tweedy. Albumet belönades med fyra av totalt sex stjärnor i betyg av GAFFAs Fredrik Thorén:

"Exakt som hennes förra skiva We'll Never Turn Back med medborgarrättslåtar är det en viktig samling frikyrklig gospelsoul." Läs hela recensionen här.

I en intervju med GAFFA för två år sedan berättade Mavis Staples om hur hon fortfarande orkar uppträda och turnera trots att hon är i 70-årsåldern.

– Många frågar mig det, "var får du din energi ifrån?" och jag säger att jag inte tänker på åldern, jag blir inte trött. Jag får min vila, jag röker inte, jag dricker inte förutom något glas vin någon gång. Gud är inte färdig med mig än, säger Mavis och, som alltid, skrattar.

Biljetterna till den 25:e Jazz- och Bluesfestivalen i Linköping släpps onsdagen den 30 maj.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA