x

Ny dokumentär om Hultsfred

Ny dokumentär om Hultsfred

I början på augusti år 1986 gick startskottet för det som skulle bli Sveriges mest omtalade festival i landets musikhistoria. Gränsöverskridande musik, tusentals besökare och internationella artister sida-vid-sida var på sin tid revolutionerande. Men efter 24 år på nacken, gick arrangören RockParty i konkurs och Hultsfredsfestivalen likaså.

För den som vill minnas tillbaka, återuppleva eller rent av uppleva festivalen och grotta ner sig i dess historia, kommer nu en dokumentär av journalisten Anders Nyberg.

"Hultsfredsfestivalen – går det inte så går det ändå" heter projektet och berättar om hur den lilla småländska orten Hultsfred kom att förknippas med musik och om hur samhället vändes upp och ner en gång om året, till följd av festivalens framtåg.

– Hultsfred var nummer ett, det var den festivalen som gällde, säger Dregen från bandet Backyard Babies i filmen.

Många känner till att Hultsfredsfestivalen lyckades återuppstå förra året med hjälp av de tyska festivalarrangörerna FKP Scorpio. För den som har vägarna förbi, eller tältet ståendes, så har filmen premiär under festivalen nu i juni i det nya Opera-tältet.

I år håller Hultsfredsfestivalen på mellan 14-16 Juni. Klara artister är bland andra The Cure, The Stone Roses, Mumford & Sons, The XX, Justice, Slash, Noel Gallagher's High Flying Birds, The Cardigans, Kasabian, Gorillaz Sound System, The Gaslight Anthem, Marina & The Diamonds, med flera.

Köp biljetter via GAFFA.se/live


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA