x

The Cardigans sångerska prisad

The Cardigans sångerska prisad

I går delade SKAP (Svenska Kompositörer Av Populärmusik) ut sina årliga stipendier till upphovsmän inom populärmusik-området. Ett trettiotal pris delades ut och SKAP:s pris i Kai Gullmars minne, till värde av 40 000 kronor, tilldelades The Cardigans-sångerskan och kompositören Nina Persson.

– Nina Persson har haft exceptionella framgångar som sångerska och artist, men överträffar i mina ögon dessa som kompositör, säger Alfons Karabuda, ordförande i SKAP, i ett pressmeddelande.

Med projekt som bandet A Camp på sidan av The Cardigans, har Nina Persson minst sagt gjort sig förtjänt av priset, som är rest ur minnet av kompositören Kai Gullmar. Gullmar anses vara den första kvinnliga populärmusikskompositören och stod bland annat bakom Alice Babs genombrott med låten "Swing it, Magistern".

Missa inte prisdeltagaren och hennes band The Cardigans när de spelar hela sitt hyllade album "Gran Turismo" på Hultsfredsfestivalen nu i helgen. Albumet släpptes år 1998 och innehöll bland annat låtarna "My Favourite Game" och "Erase/Rewind". Skivan sålde mer än 2,5 miljoner exemplar världen över och är bara en del av den låtskatt som The Cardigans skapat genom året.

Då genrepet av konserten gick av stapeln i Lund förra veckan, var GAFFA på plats och lovordade Nina Persson för hennes "minutiöst skickliga stämma, som ömsom släpar, ömsom skjuter iväg rakt upp i natthimmeln". Men då det var ett genrep var ljudnivåerna inte de bästa, men säkerligen har de slipats till minsta decibel inför festival-spelningen på Hultsfredsfestivalen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA