x

"Ingen har sagt det till mig"

"Ingen har sagt det till mig"

Ornette Coleman är inte bara ännu en jazzmusiker som hållit gång länge. Han släppte 1959 en av den avantgardistiska jazzens mest inflytelserika skivor med den profetiska titeln The Shape of Jazz to Come, myntade begreppet frijazz med sin skiva Free Jazz från 1961 och blev för två år sedan utsedd till hedersdoktor inom musik på Michigans universitet.

Han har samarbetat med så gott som alla jazzmusiker värda namnet – Elvin Jones, Jimmy Garrison, Charles Moffett, Dewey Redman, listan kan göras lång – och vann Pulitzerpriset för sin senaste skiva Sound Grammar från 2006. Femtiofyra år efter debutplattan Something Else!!!! ser han till att hålla musiken spännande för sig själv.

– Jag försöker bli bättre varje dag, berättar han på telefon från sitt hem i New York.

Känner du att du fortfarande kan bli bättre?
– Åh, för all del. Jag är glad du ställde frågan. Jag sitter här med min kusin och vi gör en massa musik varje dag. När man skriver något med alfabetet kan det inte tala till dig. Jag skulle kunna skriva ner något och hoppas att folk förstår det, men det fungerar inte så. I skolan kan ingen lära dig det du egentligen vill kunna.

I dag är Ornette Coleman 82 år gammal och ska snart åka till Europa för att ge två konserter: en på Way Out West i Göteborg och en på Jazz Middleheim-festivalen i Antwerpen i Belgien. Men vad festivalbesökarna kan vänta sig kan inte Ornette Coleman svara på.

– Jag har inte pratat med någon om det. Det här är det första jag hör om det du precis sa, och jag vet inte vad det är.

Vet du inte att du ska spela på Way Out West?
– Nej. Jag har inte hört någon prata om det, ingen har sagt det till mig.

Du har ingen aning om att du ska till Sverige nästa vecka?
– Jag vet om jag ska göra något och kan inte heller säga att jag inte ska göra det. Men jag vet inte vad det är du pratar om.

Okej. Men om din manager berättar för dig i morgon att du ska spela i Sverige?
– Jag skulle inte säga nej. Jag har ingen anledning att säga nej om inte någon säger att jag inte kan göra det. Jag är alltid intresserad av att veta var jag kan åka, vem jag kan hjälpa och när jag kan göra det.

Ornette Coleman är bokad och bekräftad till Way Out West och hans manager berättar efter vårt samtal de ser fram emot att komma hit. Frijazzlegendaren kommer stå på Azaleascenen lördagen den 11 augusti, tro inget annat. Antagligen är det bara åldern som spökar. Fyra gånger under vårt samtal frågar han efter mitt namn och minst lika ofta glömmer han bort att ett halvt jordklot befinner sig mellan oss.

– Om det är något som vi kan hjälpa varandra med, så kan vi komma överens om att du kommer förbi där jag bor. Det är inte så långt. Du kommer hit och så ser vi hur vi kan hjälpa varandra.

Tack, men New York är ganska långt från Sverige.
– Åh, det tänkte jag inte på. Men om det är något där jag kan komma till användning är det okej med mig. Jag försöker inte plocka pengar ur din ficka. Jag sysslar inte med sådant. Är du i New York?

Nej, i Göteborg i Sverige.
– Är du i Sverige? Förlåt, jag visste inte. Men tro mig, om det är något vi kan göra för att hjälpa varandra, bara ring mig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA