x

"Det finns så jävla många grymma tjejer"

"Det finns så jävla många grymma tjejer"

Bakom namnet CLEO står den 25-åriga rapparen Nathalie Missaoui från Umeå. Redan som 14-åring började Nathalie spotta vers, men det var först i 18-årsåldern, när hon flyttade till Stockholm, som hon förstod att det var musik hon ville syssla med. Förra hösten släppte hon debutalbumet Left The City Burning, agerade mellanakt på melodifestivalen och hyllades av bland annat GAFFAs egen Ametist Azordegan. Nu börjar saker och ting ta fart på allvar för CLEO och vi ringde naturligtvis upp för att kolla vad som händer.

Du har rappat och släppt musik ända sedan 2007, men nu börjar allting hända. Hur kommer det sig?

– Alltså jag flyttade från Stockholm och hem till Umeå och blev gravid, och det blev väl ett litet avbrott, men det blev på något sätt också det som fick mig att inse hur jag egentligen ville ha det, och hur det skulle låta. Jag bestämde mig till exempel att börja köra med ett band istället för backtrack och de senaste två åren har vi vuxit fram till en jävligt bra liveakt. Vi är jävligt bra på det vi gör helt enkelt, och det börjar löna sig. Nu ska vi bara ut på radio och i media också.

Du ska släppa nytt redan till hösten, stämmer det?

– Ja, jag ska släppa ett antal singlar som kommer att vara lite mer elektroniska, lite mer klubbiga liksom, samtidigt som man kommer att känna av det organiska och det live-iga. Och efter melodifestivalen-tumultet så har träffat massa nya människor och är i kontakt med ett antal producenter som ska hjälpa mig. Så det är en del samarbeten på g som ska bli jätteroliga.

Du har en del andra järn i elden också, som kollektivet Femtastic. Berätta mer!

– Ja, man kan säga att Femtastic är ett kreativt kollektiv, eller ett nätverk som bokar varandra och arrangerar klubbar och fester. Vi är alla kvinnor och jobbar med att skapa en scen åt oss själva i vår genre. Det finns så jävla många grymma tjejer som tyvärr är sjukt underground som vi vill lyfta fram. Det finns de som säger att det finns så få tjejer inom hiphop och rap men det stämmer inte alls, de syns bara inte.

Du driver dessutom en sorts workshop tillsammans med Syster Sol. Vad handlar det om?

Det är en reggae- och hiphop-workshop med målet att få träffa så många unga tjejer som möjligt och peppa dem till att våga ta plats, kan man säga. Inte så mycket att lära dem att rappa och bli tekniskt skillade utan att lära dem att man, vare sig man är man eller kvinna, är självklar och förtjänar att ta plats.

Det känns som att du gärna är där för andra. Vad är visionen med din egen musik?

Jag vet inte. Jag gör den för min egen skull, för att jag måste. För att jag inte vet vem jag är annars. Haha, typ. Men sen allt det jag pratat om är otroligt viktig del i det. Att se unga tjejer bli inspirerade av mig eller kunna påverka dom i en riktning som innebär att de tar sig fram i livet och inte blir den där personen som står vid sidan istället för att göra. Jag kommer alltid jobba på som jag gör med alla dessa olika projekt och hoppas att jag inom en snar framtid kan leva säkrare på musiken.

I slutet på veckan dyker CLEO upp som headliner på Grolsch Block Party i Stockholm, som är en minifestival i stadsmiljö med fokus på att stödja oberoende artister och alternativ klubbmusik. I år hålls den sjätte upplagan av minifestivalen den 18 augusti på klubbar, barer och restauranger runt om i Stockholm.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA